Milujete cappuccino, latté nebo flat white a chcete si je vychutnat i doma jako z vaší oblíbené kavárny? Není to tak složité a my vám poradíme jak na to. Jakou vybrat kávu, jaké mléko a jak si udělat vláčnou bílou pěnu. A to klidně hned teď, protože k tomu téměř nic nepotřebujete a v našem článku počítáme i s variantou naprosto krizových situací.
Přesto! Tenhle báječný tip nepřehlédněte!
Napěňovač mléka vám s tím může perfektně pomoct.
Jakou vybrat kávu?
Přirozené pěnící vlastnosti má káva instantní, rozpustná. Pokud ji rozpustíte v malém množství horké vody a budete šlehat metličkou (ideální je metlička na matchu, ale pomůžete si i klasickou metlou na šlehačku), pak začne hmota postupně světlat do karamelové barvy. Káva bude houstnout a vy můžete celý proces otočit.
Napěněnou lávu z rozpustné kávy nalijete do ohřátého mléka. Hotovo!
Pro kvalitní kávu a požitek se však hodí káva spíše zrnková, čerstvě mletá a uvařená v džezvě, moka konvičce nebo v kávovaru. Důležité použít ji horkou a ihned zalít napěněným mlékem.
Tajemství napěněného mléka: To pravé mléko!
Prodávají se i speciální mléka pro napěňování, ale my si vystačíme s tím, co máme doma. Nebo v nejbližším obchodě. Rozhodující je tučnost mléka.
Mléko pro napěnění by mělo mít tučnost 3,5 % a více, tedy klasické plnotučné mléko. Od různých výrobců mohou mléka reagovat jinak, musíte si najít to své. Skvěle fungují čerstvá mléka od farmářů, protože mají obyčejně ještě vyšší tučnost. Dá se říci, že mléko by mělo mít opravdu plnou chuť, nepříliš sladkou (až nepřirozeně) a musí chutnat spíše jako máslo. To se napění velmi snadno.
* Důležité je ho předehřát - ideálně na 60 - 65 °C, ne více!
Vznikne tak hustá krémová pěna vhodná na kávu, laté nebo capuccino.
* TIP: Napěňovač Krups XL100810 vám v pár vteřinách udělá parádní pěnu. Tento přístroj pak můžete použít třeba k rozmíchání matchy, proteinových nápojů nebo sypkých potravinových doplňku v nápojích (kolagen, maca). Uplatnění najde tedy i mimo kávové sedánky.
Rostlinná mléka: TIPY
chcete-li pěnu z rostlinného mléka, pak se doporučuje:
-
Mandlové: jemné, nasládlé, ale někdy hůř drží pěnu.
-
Ovesné (baristické): ideální volba! Dobře pění a má plnou chuť.
-
Sójové: drží pěnu dobře, chuťově neutrálnější.
-
Kokosové: méně stabilní pěna, ale exotická chuť pro speciální kávové zážitky.
A na závěr jedna malá rada.
Nemáte napěňovač?
Nic se neděje.
Pěnu můžete vytvořit pomocí jakékoliv plastové lahve nebo skleněné lahvičky, klidně zavařovačky. Naplňte nádobu teplým mlékem a rytmicky potřásejte. Hotovo!