Jak vybrat ponorný mixér? Mějte seznam požadavků!

Ponorný mixér je dobrý pomocník, pokud splňuje naše požadavky. Často nám stačí, že prostě jen mixuje. Ale opak je pravdou. Umí být velmi všestranným pomocníkem v domácnosti. Umí toho totiž mnohem víc než jen ponorné mixování. Než si vybereme, pojďme se podívat na to, podle jakých parametrů si ho vybrat.

ponorný

Aby dlouho vydržel a ještě lépe sloužil.

Ponorný mixér  je nepostradatelný pomocník, který nám ulehčí přípravu, omáček, kaší, smoothie i domácí majonézy. Většinou vybíráme podle ceny, ale důležité je poohlédnout se i po parametrech a kvalitě zpracování.

Právě ponorné mixéry někdy trpí na častou poruchovost. Ty nejlevnější se často rozbijí velmi snadno, takže... pojďme se na to podívat. V článku vám poradíme, jak si vybrat kvalitní ponorný mixér, který vám skutečně usnadní práci a můžete si ho klidně zamilovat, protože vám vydrží.

1. Výkon motoru musí mít sílu

Výkon motoru je důležitý z hlediska životnosti. Lépe výkonnější! Navíc je ukazatelem, který nám napoví, jak rychle dokáže mixér zpracovat různé suroviny.

  •   Levnější modely mají výkon kolem 200–300 W, tím dobře rozmixujeme měkčí ingredience, omáčky, polévky, smoothie. Zmrzlinu jím ale už neuděláme. Při ořeších už budeme riskovat rozbití.
  •  Dražší modely mají výkon od 600 W, s nimi už můžete mixovat zmrzlé ingredience, ovoce na zmrzlinu, led. Pohodlně rozmixujete i ořechy nebo strouhanku.
  •  Nevýkonnější modely s 800 W, jako je například SOGO SS-14475, jsou potom sázkou na jistotu. Na vše  je v podstatě naddimenzován, tedy vydrží.

2. Ergonomie držadla

 

Ponorný mixér by měl dobře padnout do ruky. Ulehčením práce je nízká hmotnost, pogumovaná nebo ergonomicky tvarovaná rukojeť. Oceníme také intuitivně umístěné ovládání, aby vše bylo rychle po ruce.

3. Kvalita zpracování a materiály

Plastové modely bývají levnější, ale snáze se rozbijí. Nerezová rukojeť a kovové nože jsou odolnější, lépe se umývají a jsou vhodné i pro mixování horkých surovin, polévek a omáček. SOGO SS-14475 tyto parametry splňuje.

Navíc nerezový materiál se nezabarvuje od potravin, jako se někdy děje u plastových.

4. Dobrá ovladatelnost rychlosti

Jemné suroviny mixujeme na menší výkon, tvrdší na vyšší. Mixér by měl umožňovat hladký přechod mezi oběma.  Výhodou je tzv. "turbo režim", který za krátkou dobu zvládne například led, ořechy a tvrdé suroviny. 

Dobrou regulovatelnost rychlosti potřebujeme například při šlehání domácí majonézy

5. Nástavce, které oceníte

Potřebujete něco dalšího? Některé modely mají příslušenství, které vám ušetří koupi dalších spotřebičů. Získáte tak třeba metlu na šlehání, sekáček nebo nádobu na mixování. 

Snadno tak uděláte jak krémovou polévku s noži, tak se šlehačem například nadýchanou Pavlovu.

6. Snadné čištění a údržba

Je důležité, aby mixér byl snadno rozebíratelný, omyvatelný, ideálně i v myčce. Podívejte se také na nože, aby byly bezpečně vyjímatelné a při mytí  jste se nepořezali. 

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565