Švestková sezóna otevírá dveře plné sladké vůně. Možná je už sušíte, vaříte povidla a švestkových buchet je nepočítaně. Je čas se podívat i do neobvyklých koutů kuchyní a kuchařek a zkusit možná něco nového. Slaného. Švestek se prý letos urodilo dost, tak proč si je neužít přímo v sezóně!
Vyzkoušejme tedy něco úplně neobvyklého...
Kuřátko na švestkách a pálivé klobásce
Že je kombinace jablek a brambor s pečeným kuřetem parádní, to už víme. Můžete to ale zkusit i se švestkami. Poměr brambor a švestek v zapékací míse by měl být maximálně dvě třetiny brambor a jedna třetina švestek. Proložte pálivou kořeněnou klobásou, která všemu dodá pikantní, leč nevtíravou vůni uzeného. Okořenit solí a pepřem a pak na to vše položte osolené kuřátko. Hotovo. Vůně se prolnou naprosto neodolatelným způsobem.
Švestková omáčka k masu
K pečenému masu i k posledním grilovačkám využijete i tuhle skvělou omáčku. Najemno nakrájejte švestky (tady se hodí kyselejší). Přikrájíme něco pálivých papriček podle chuti a zalijeme pomerančovou šťávou. Omáčku dusíme asi půl hodinky do zhoustnutí, podle chuti dosolíme.
Plněné mandlové kuře
Spojíme dva recepty v jeden. A navíc si můžete pochutnávat po celý rok, protože lze použít i švestky sušené. Do každé vypeckované švestky vložíme namočenou mandli, obalíme v plátku slaniny a všechno to nacpeme do kuřátka co se tam toho vejde. Kuře osolíme, opepříme a během pečení můžeme potírat ideálně medovou marinádou. Budete se olizovat až za ušima.
A kde pak použít jak sušené švestky nebo povidla?
Hodí se do marinád na maso, na drůbež a bezkonkurenční, až dokonce nutné jsou při skvělých úpravách zvěřinového masa. Švestky bez obav můžete napíchat na špízy mezi maso nebo z povidel udělat kořeněné omáčky k pečenému maso nebo steakům.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.