6 tipů, jak ušetřit při procesu vaření

Když si pár nápadů zapamatujete, možná si vzpomenete při vyúčtování energií. Při vaření pokrmů můžeme celkem dobře ušetřit, když dobře zvolíme například hrnce, zvolíme nejúspornější formu energie a třeba nebudeme otvírat zbytečně troubu při pečení. Podíváme se na pár tipů, jak ušetřit při vaření.

Nevařte každý den

Dalo by se říci, že rozdíl mezi uvařením 1 litru guláše a 2 litry, není co se týče energie příliš rozdílný. Co můžete, a zejména, co se vaří delší dobu – jako jsou vývary nebo podobná dušená jídla, uvařte si toho víc. Můžete mít tak jídlo na více dnů nebo ho jednoduše zmrazíte a vytáhnete k ohřátí za týden nebo za dva. V tomto směru se rozhodně vyplatí VELKÉ HRNCE a vyhýbání se dennímu vaření, pokud nevaříte vyloženě minutky.

kitchen-85270_640

Vhodné hrnce podle velikosti plotýnek

Při vaření také používejte hrnce vhodné na velikost plotýnek. Čili ideálně na míru. Když je hrnec menší třeba o tři centimetry a varná plocha (na elektrickém sporáku) vám jeden naprázdno, topíte a spotřebováváte energie zhruba o třetinu navíc.

Používejte pokličku

Když je jídlo zakryté pokličkou, je v něm vyšší teplota, připravuje se i ve vlastní páře a nejenže spotřebujete méně energie, zrychlí se var i teplota, na které se jídlo připravuje, ale zkracuje se hlavně doba přípravy.

TIP: Tento požadavek skvěle plní také papiňáky a pomalé hrnce.

Vařte v menším množství vody

Zajímavým tipem je vaření v nezbytně nutném množství vody, například u omáček, dušeného jídla. Sice jídlo pak musíte více hlídat, ale má to dvě výhody. Do menšího množství vody se uvolní více voňavých ingrediencí a omáčka je prostě chutnější. A druhou výhodou je, že je jídlo rychleji udušené, než když se koupe ve velkém množství tekutiny, které se musí nejprve prohřát a pak udržovat horké. Chcete-li omáčky více, můžete ji naředit tekutinou a provařit těsně před dokončením.

Plyn je nejlevnější

Zatím stále platí, že vaření na plynu je nejúspornějším typem energie. Na druhé místo se řadí indukční vaření.

Čistá trouba a zavřená dvířka

Při pečení troubu zbytečně neotvírejte, nebude pak muset znovu a znovu ohřívat obsah na požadovanou teplotu a pokračovat v pečení. Také, stejně jako u zamrzlých ledniček platí, že čím méně nečistot v samotné troubě, tím efektivněji a rychleji se trouba rozehřívá. Udržujte ji tedy čistou.

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565