V předchozím článku jsme si řekli, kam bylinky vysadit a výčet všech rostlinek, které můžete pěstovat. Nyní si představíme podmínky pro úspěšné vyklíčení semínek a více si přiblížíme 5 základních bylinek, které můžete pěstovat přímo na svém balkoně.
Podmínky pro pěstování
Jaké podmínky jsou potřeba pro vyklíčení bylinek?
Světlo
Bylinky samozřejmě potřebují dostatek světla. Truhlík tedy umístěte na jih/jiho-západ nebo na východ.
Teplota
Ideální je teplota nad 20 °C, při nižší teplotě nastane problém klíčením semínek.
Substrát
Ke každému výsevu patří rovněž užití substrátu. Nezapomeňte ani na přimíchání trocha písku. Uvádí se, že na 4 díly substrátu je potřeba 1 díl písku.
Vlhkost půdy
Vlhkost půdy udržujeme rosením nebo opatrným zaléváním. Dejte si pozor na to, aby se nevyplavila semínka. Substrát nesmí za žádnou cenu zaschnout – v tomto případě byste měli po úrodě. Pokud použijete techniku rosení, dbejte na to, aby byla intenzivní. Voda se tak dostane i do spodních vrstev.
Hloubka setí
Při hloubce setí se držte pravidla, že semínko se seje zhruba 2x tak hluboko, jaká je jeho velikost. Pokud tedy máte k dispozici velice drobná semínka, stačí je pouze slabě zaprášit vrstvičkou substrátu. Posléze rosíme.
5 základních druhů bylinek
Nyní máte přehled o podmínkách, které by měly být zajištěny pro vyklíčení semínek. Která semínka byste si ale měli pořídit? Představujeme vám top 5 bylinek, které si bez problému můžete vypěstovat i na balkoně:
Bazalka pravá
Bazalka patří mezi hlavní představitelky bylinek italské kuchyně. Kromě skvělé chuti má i pozitivní účinky na trávení. Doporučujeme ji vysázet do truhlíku spolu s rajčaty, prospěje to oběma rostlinkám.
Máta peprná
Máta peprná patří mezi „must-have“ všech bylinek! Má totiž velice široké využití. Tato trvalka má ráda polostín a kvůli jejím rozpínavým kořenům ji nedoporučujeme sázet spolu s dalšími bylinkami.
Meduňka lékařská
Není nad lahodný čas uvařený z domácích meduněk! Stejně jako v případě máty, ani meduňku nesázejte dohromady s jinými bylinkami kvůli jejím rozpínavým kořenům.
Petržel zahradní
Petržel rozhodně nesmí chybět v žádné kuchyni! Nejen, že obsahuje vitamín C, ale slouží i jako skvělé dochucovadlo.
Pažitka pobřežní
Na závěr si představíme českou klasiku. Co více dochutí namazaný chleba s máslem, nežli právě pažitka? Doporučujeme ji pěstovat v polostínu.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook