Jogurtové moučníky a dobroty jsou v létě osvěžující a většinou i snadné na přípravu. V lednici vychlazená sladkost potěší jak dospělé, tak děti a pro letní horka je to jídlo jako dělané. Tak pořádný kyblík jogurtu máme, ale co dál? Něco pečeného, nebo něco pěkně za studena? Jak je libo. My navedeme vaše chuťové buňky a rozvíříme inspiraci!
Pečení z jogurtu: dobré jsou kelímkové recepty
Pečené moučníky, litá těsta s jogurtem mají lehce nakyslou chuť a vydrží déle vláčné, šťavnaté. Receptů je mnoho, my vám nabízíme jeden, který je zjednodušený použitím hrníčkové/kelímkové metody:
1 kelímek jogurtu (250 ml)
1 kelímek cukru
3 kelímky polohrubé mouky
1 kelímek oleje
2 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva (smícháme, můžeme vylepšit nasekanou čokoládou. Navrch můžeme dát tvaroh, ovoce, drobenku, jablka a skořici, cokoliv)
Pečeme na 150 °C asi 40 minut do zezlátnutí.
Letní hity: studené jogurtové zákusky
Pokud jogurt smícháte se želatinou nebo hustým uvařeným pudingem, můžete ho nalít na již upečený korpus nebo podklad ze sušenek podobně jako u cheesecaků. Vylepšit můžeme ovocem, čokoládou, polevami, javorovým sirupem, medem - nebo jiným dozdobením a dochucením přímo na talíři.
Recept na jogurtovo pudingový krém:
500 ml bílého jogurtu (smíchat můžeme i s tvarohem)
300 ml vody, 2 vanilkové pudingy (svařit na hustou kaši)
1 máslo (všlehat do krému, můžeme ale vynechat, děláme-li lehký krém na litý moučník)
200 g cukru moučka
Výtečný krém z jogurtu jak pro pečené moučníky, tak pro studené do pohárů a sklenic.
TIP: A protože na takové dobroty potřebujete pořádnou dávku jogurtu, není od věci si udělat domácí. Jako pomocníka vám nabízíme domácí jogurtovač Arieta 621.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.