Domácí jogurtovač: Množení jogurtů snadno a rychle

Možná vás už napadlo udělat si svůj vlastní domácí jogurt? Cena takového jogurtu je mnohem nižší než kupovaného, k dispozici budete mít téměř neomezené množství produktu, který si můžete jakkoliv ochutit. Tvořit jogurt v domácích podmínkách můžete i v troubě nebo na teplém místě, spolehlivější ovšem bude jogurtovač. A pak potřebujete kvalitní mléko.

strawberry-5082252_640

A to je vše.

Proč raději volit jogurtovač?

U domácí výroby jogurtů je důležité dodržet správnou teplotu, (kolem 40 °C) tak, aby nekolísala. To dokážete maximálně v troubě nebo na nějaké spolehlivé staré peci, spartánské podmínky může poskytnout teplé topení, peřiny, termoboxy, ale... jsou tu právě ta "ale". Kolísání teplot není dobré pro množení důležitých jogurtových kvasinek a může zvýšit riziko kontaminace něčím, co nechceme.

Navíc skleničky, které se v jogurtovači používají jsou přesně kalibrované a nikdy vám nic nezbyde. 

S jogurtovačem jenom hlídáme čas, vnější i vnitřní podmínky tvorby bílé pochoutky si přístroj ohlídá sám.

Je to prostě hygieničtější, a také rychlejší.

TIP: S naším jogurtovačem Ariete 621 trvá výroba jogurtu 12 hodin. Večer uděláte, ráno máte!

Domácí jogurt: Postup je jednoduchý

Bude to vyžadovat jen trošku naší práce. Mléko (1 l) ohřejeme na 80 °C a zchladíme. Do zchlazeného přimícháme 2 lžíce živého jogurtu a řádně rozmícháme. Pak rozdělíme do vyvařených čistých skleniček z jogurtovače a poskládáme do přístroje. A dle návodu ho necháme pracovat.

Malá věda je však s mlékem

K výrobě potřebujeme ideálně nepasterizované a nehomogenizované mléko. To seženete v automatech na mléko nebo u farmářů. Některé prodejny však už takové mléko i prodávají. Nehomogenizované mléko poznáte podle stojící vrstvy smetany na povrchu. Pasterizace není takový problém, protože při vlastním zahřívání mléko pasterizujeme i my. 

S tímto mlékem nám vznikne ideální hustý jogurt.

Použít můžeme ale i jiná mléka:

kozí, ovčí: jsou řidší, takže i jogurt bude mít tekutější konzistenci

homogenizované: jogurt nám vznikne, ale bude mít slizovitější charakter

rostlinná mléka: jogurt bude řidší, záleží na konzistenci mléka.

 Chcete jogurt něčím zahustit? Pokud chcete jogurt něčím zahustit či ochutit, můžete do něj přimíchat sušené mléko, nebo sušenou rostlinnou smetanu v případě rostlinného mléka. Ochucování už pak necháme zcela na vás!

 

 Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

 

 

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565