Domácí sušená rajčata: Jak snadné!
Můžeme využít parného letního sluníčka, nebo i sušičku na ovoce a zeleninu, ale budete překvapeni, jak jednoduché je vyrobit si doma parádní nakládaná sušená rajčata lepší než z obchodu. Máme totiž oproti kupovaným několik výhod: kvalitu rajčat si ohlídáme sami, skvěle zužitkujeme přebytky, můžeme si je okořenit, jak jen potřebujeme a olej, který potom používáme, může být od olivového až po neutrální slunečnicový nebo voňavý ořechový.
A taková kombinace sladkých sušených rajčat a oleje z vlašských ořechů: To je zároveň i tip na doma vyrobený dáreček, třeba k Vánocům. Na to není nikdy pozdě...
Ale potřebujeme dodržet pár zásad.
Pevná masitá dužina!
Vybírejte rajčata, která mají pevnou silnou dužinu. Vnitřek rajčat, semínka a šťávu odstraňujeme, pro sušení se používají jen lodičky plné dužiny se slupkou.
TIP: Rajčata můžete před sušením i oloupat, je to sice pracnější, ale vznikne vám příjemná masa. Lze je sušit i nakrájená s vnitřkem a semínky nakrájená na plátky, ale tady zase počítejte s delší dobou sušení.
Lodičky jsou prostě nej! Sušení v průměru trvá kolem 12 hodin.
Usušená osolte a naložte
Usušená rajčata můžete upravit dle chuti. Skvělá jsou jen tak, osolená nebo prosypaná strouhaným parmezánem. Ale my chceme nakládat!
Tak prosím.
Do horkého oleje s kořením
Vybereme si olej, který chceme použít a ohřejeme ho tak, aby byl horký. Do pečlivě vymytých skleniček naskládáme rajčata, koření, bylinky, sůl, chilli, česnek, kapary nebo cokoliv chcete… a vše zalijeme horkým olejem. Necháme minimálně 2 týdny rozležet a potom: skvělá rajčátka do těstovin nebo salátů a ještě lepší ochucený olej na cokoliv jen budete chtít!
TIP: Sušičku tu pro vás máme a to Bravo Mohana. Je parádní, takže sušení nestojí nic v cestě, i když by zrovna nebylo horké letní počasí.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.