Domácí sýr: Máme pro vás sýrovar!

Máme pro vás sýrovar! S ním bude výroba domácího sýru hračkou, na vás zůstane jen jediný úkol, který se může zdát složitý, ale  i s tím vám poradíme: sehnat si nehomogenizované mléko, protože to je základ úspěchu. A povíme si základní recept i to, že existuje spousta postupů, z nichž si teprve musíte vybrat ten, který vám nejvíce vyhovuje. Nebo si vybrat sýrovar.

sýrovar

Nehomogenizované mléko: supermarkety, farmáři i soukromníci

Zatímco dříve se nehomogenizované mléko, ze kterého se sýr tvoří úžasným způsobem a lehce, dalo sehnat pouze u soukromých farmářů, dnes se trh přizpůsobil a najdete ho také v supermarketech mezi čerstvými tučnými mléky, na rozvozových eshopech nebo v prodeji u farmářů.

Poznáte ho podle vrstvy smetany, která se tvoří na povrchu mléka.

Nehomogenizované mléko má neporušené tukové molekuly, takže dobře reaguje na procesy spojené s tvorbou sýra. Mléko homogenizované je jednoduše řečeno rozmixované tak, že tukové molekuly jsou miniaturní (tudíž jsou rozloženy v celé tekutině a nesráží se na povrchu) a s takovým mlékem jsou pokusy o sýr rizikem. Ale například jogurty lze z homogenizovaného mléka udělat docela v pořádku, sražené sýry nelze.

Obecný postup při výrobě domácího sýru (typu cottage), ať tedy víte, do čeho jdete!

1 litr mléka plnotučného nehomogenizovaného

3 - 4 lžíce octa

sůl, bylinky

Mléko ohřejeme na teplotu 80 °C, nesmí se vařit. Správná teplota je ve chvíli, kdy začne tvořit pěnu po kraji hrnce a začíná vonět. Do teplého mléka jemně vmícháme postupně ocet a mléko se začne srážet, odděluje se žlutá syrovátka a budoucí sýrová hmota. Vše pak přecedíme, dáme do plátýnka a necháme vykapat (pro tvrdší sýr), nebo vymačkáme, osolíme a máme tvarohový sýr typu cottage. Doplníme bylinkami dle chuti.

Domácí výroba sýrů může být různá, jsou recepty, které používají jogurt, zakysané smetany, místo octu syřidlo živočišné, nebo jiné postupy. V tom je sýrovar úžasný, že mnohé činnosti zjednoduší (například ohřívání mléka přesně na danou teplotu a přednastavené programy). Je to malé dobrodružství, které voní mlékem a radostí z vlastního kvalitního sýra.

To jsou obecné zásady pro výrobu sýra: pokud vás ovšem zaujal pomocník sýrovar, pak se můžete podívat nejen na stránku samotného sýrovaru Ariete 615 B Cheese, ale najdete tam i video, které vám osvětlí, jak se s ním jednoduše pracuje.

Výrobník má 6 přednastavených programů: klasický sýr, rychlý sýr, veganský sýr, mozzarella, klasický jogurt a řecký jogurt.

Díky speciálním vlastnostem vyprodukuje z 2 l mléka až 1/2 kg domácího sýra. 

 

 

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

 

 

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565