Máme pro vás sýrovar! S ním bude výroba domácího sýru hračkou, na vás zůstane jen jediný úkol, který se může zdát složitý, ale i s tím vám poradíme: sehnat si nehomogenizované mléko, protože to je základ úspěchu. A povíme si základní recept i to, že existuje spousta postupů, z nichž si teprve musíte vybrat ten, který vám nejvíce vyhovuje. Nebo si vybrat sýrovar.
Nehomogenizované mléko: supermarkety, farmáři i soukromníci
Zatímco dříve se nehomogenizované mléko, ze kterého se sýr tvoří úžasným způsobem a lehce, dalo sehnat pouze u soukromých farmářů, dnes se trh přizpůsobil a najdete ho také v supermarketech mezi čerstvými tučnými mléky, na rozvozových eshopech nebo v prodeji u farmářů.
Poznáte ho podle vrstvy smetany, která se tvoří na povrchu mléka.
Nehomogenizované mléko má neporušené tukové molekuly, takže dobře reaguje na procesy spojené s tvorbou sýra. Mléko homogenizované je jednoduše řečeno rozmixované tak, že tukové molekuly jsou miniaturní (tudíž jsou rozloženy v celé tekutině a nesráží se na povrchu) a s takovým mlékem jsou pokusy o sýr rizikem. Ale například jogurty lze z homogenizovaného mléka udělat docela v pořádku, sražené sýry nelze.
Obecný postup při výrobě domácího sýru (typu cottage), ať tedy víte, do čeho jdete!
1 litr mléka plnotučného nehomogenizovaného
3 - 4 lžíce octa
sůl, bylinky
Mléko ohřejeme na teplotu 80 °C, nesmí se vařit. Správná teplota je ve chvíli, kdy začne tvořit pěnu po kraji hrnce a začíná vonět. Do teplého mléka jemně vmícháme postupně ocet a mléko se začne srážet, odděluje se žlutá syrovátka a budoucí sýrová hmota. Vše pak přecedíme, dáme do plátýnka a necháme vykapat (pro tvrdší sýr), nebo vymačkáme, osolíme a máme tvarohový sýr typu cottage. Doplníme bylinkami dle chuti.
Domácí výroba sýrů může být různá, jsou recepty, které používají jogurt, zakysané smetany, místo octu syřidlo živočišné, nebo jiné postupy. V tom je sýrovar úžasný, že mnohé činnosti zjednoduší (například ohřívání mléka přesně na danou teplotu a přednastavené programy). Je to malé dobrodružství, které voní mlékem a radostí z vlastního kvalitního sýra.
To jsou obecné zásady pro výrobu sýra: pokud vás ovšem zaujal pomocník sýrovar, pak se můžete podívat nejen na stránku samotného sýrovaru Ariete 615 B Cheese, ale najdete tam i video, které vám osvětlí, jak se s ním jednoduše pracuje.
Výrobník má 6 přednastavených programů: klasický sýr, rychlý sýr, veganský sýr, mozzarella, klasický jogurt a řecký jogurt.
Díky speciálním vlastnostem vyprodukuje z 2 l mléka až 1/2 kg domácího sýra.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.