Vnést do svého jídelníčku trošku čínských vůní a chutí nemusí být dávno už jen o koření typu kari, ale ochutnat můžeme různé dobroty. A nemusí jich být ani moc, ani se nemusíme přejídat rýží. Máme pro vás pár tipů, jak ozvláštnit svůj jídelníček.
Pro čínskou kuchyni je typická rychlá úprava na tuku, pánvi wok a různá restovaná kořeněná jídla. Většinou jde o kombinaci masa, rýže, zeleniny a nudlí.
Pro nás může být inspirující vyzkoušet:
- tenké i tlusté průhledné rýžové nudle (mají velmi neutrální chuť)
- mlsání, sladké bochánky z rýžového těsta, které se prodávají i ve vietnamských obchodech. Vypadají jako pěnové bochánky a vyrábí se z rýžové mouky z velmi lepivé rýže. Tyto bochánky si můžete udělat i doma, ale potřebujeme na to právě tu speciální lepivou rýži, těsto pak má konzistenci až žvýkačky nebo pěnovkového bonbonu.
A pojďme na pořádné jídlo!
Ostré a kyselé polévky
Skvělé a silné polévky s vyznačují sladko pikantními chutěmi. V podstatě jde o vývar okořeněný sladkým kořením (hřebíček, zázvor apod...) společně s pálivým kořením, kyselými chutěmi. V kombinaci s nudlemi a masem a zeleninou pro nás není nic nového, ale zážitkem je naměkko vařené vejce.
Dokonalá chuť, kterou můžeme snadno přenést i do našich tažených poctivých vývarů.
Kachní prsa s dlouhou dobou úpravy
Typická kachní prsa jsou křehoučká a maso se jen rozplývá. Tajemství této úpravy je v tom, že maso je dlouze dušené, pečené a až potom se obaluje v křehkém obalu a smaží. I to můžeme zkusit!
Tofu na různé způsoby
A pokud maso není pro vás to pravé, zkuste tofu na různé marinované způsoby. Můžete tak ochutnat nejrůznější koření, nejrůznější pikantnost. Tofu se jí studené i teplé, ale tvoří důležitou část jídelníčku. Nejčastěji se jí na kyselé způsoby, s rýží, oříšky apod.
Čínské čaje
Zkuste pořádné čínské čaje, poctivé a silné. Budete-li chtít přejít k jejich kultivovanému čajovému pití, bude to chtít kurzy čajových obřadů. Je to zajímavé podívání, přičemž některé čajové obřady najdete i volně dostupné na internetu k prohlédnutí a naladění se na tu správnou notu. Čaj je obřad. Čaj je dar. Čaj svazují přísná společenská pravidla, čajem se začíná společenská akce, ale také končí a přesná pravidla jsou přísná. Porušením pak můžete hostitele i urazit.
Tak si zkuste alespoň v chuti a vůni přivonět k pravému čínskému čaji.
TIP: Pro experimentování s čínskou kuchyní si můžete pořídit některou z našich pečících pánví.
Obrázek: Pixabay
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.