Maso, které lze upravit na vícero způsobů a vložit do housky, tortilly nebo smíchat s rýží či opečenými brambory. Řekněme, že tvoříme kebab, ačkoliv notně povolíme uzdu své fantazii. Připravíme si dva základní typy: z mletého masa a z masa vcelku.
Potřebovat budeme dobrou pánev, troubu nebo…
Ideální vertikální gril, který zvládne i grilované kuře.
Nebo větší gril, který zvládne úplně všechno, v létě i v zimě.
..................................
Masový kebab
500 g vepřového, jehněčího, kuřecího masa….
1 sáček gyros (nebo kebab) koření
Olej
Maso nakrájíme na proužky, prokořeníme a pokapeme olejem. Necháme minimálně půl hodiny odležet, ideálně je odležení přes noc.
Maso poté zprudka osmahneme nebo opečeme na grilu jako špíz na jehlici nebo špejli. Na vertikálním grilu používáme větší kousky masa nebo plátky naskládané na sebe.
Plníme pita chleby společně se salátem z bílého zelí, jogurtu, cibule a česneku. Případně salát servírujeme přímo k jídlu.
....................
Kebab z mletého masa
500 g mletého vepřového, hovězího nebo kuřecího masa
Rybí omáčka, sojová omáčka dle chuti
Kebab koření
Nadrobno nakrájená máta (1 lžíce), zázvor dle chuti
Koriandr dle chuti
Vše důkladně promícháme a necháme alespoň hodinu uležet. Pak tvoříme šištičky podél špejlí, aby se vytvořil krásný špíz. Zprudka opečeme na grilu nebo pánvi.
Z masové směsi můžeme také dělat malé masové kuličky.
Podáváme s výše uvedeným salátem a přílohou dle chuti.
Obrázek: Pixabay
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.