Uklízet kuchyň, linku, sporák a odkapávač, schválně, kolik z vás to dělá rádo? Kéž by tak existoval nějaký rychloúklid! Ale on existuje, jen se k němu musíme prodrat skrze jeden větší úklid kuchyně a možná zásadně kuchyňský systém. Respektovat pravidlo VOLNÝCH PLOCH
Možná právě u vás v kuchyni bude stačit jen pár drobností a bude hotovo.
A ano, přiznáváme, že ve velkých kuchyních to celkem problém není, ale palčivé a často špatně řešitelné to je v minikuchyňkách, které se tak musí stát ještě více mini.
Základem efektivního a rychlého úklidu v kuchyni je používat všechno právě na to, na co je určeno. Kuchyň není vitrínka, výstavka ani skladiště.
Je to funkční prostor, ve kterém mají věci své místo.
Dáme se do toho.
Zapeklitý odkapávač
V úklidových knihách Marie Kondo je jedna úžasná rada, která ale není pro každý byt a podnebí. Autorka prý nemá žádný odkapávač, protože to je největší znečišťovatel v kuchyni. Ano, už jen esteticky nepůsobí tato část vůbec nijak přitažlivě a věčně se na ní něco válí! Nádobí umyje, dá do koše a položí na terasu, kde může celý den osychat.
Z jejího nápadu si můžeme vzít jedno poučení. Odkapávající a schnoucí nádobí opravdu hodně vadí, ať už opticky, tak i pro drobný průběžný i větší úklid. Je tedy dobré buď nádobí uklízet hned po umytí a otření, nebo si pořídit odkapávač menší, vkusný, takový, který je ozdobou kuchyně a nesvádí k navršení průběžně namytého nádobí za celý den, což je asi nejvíce rozčilující element.
Kuchyň není vitrínka
Plocha kuchyňské linky by měla být dobře utíratelná na jeden zátah. Žádné zbytečné mističky, ozdoby, koření, nádobí, kytičky, dózičky, náčiní. Plocha by měla být volná a připravená jen pro práci s potravinami. Potom i úklid bude jednodušší, rychlejší, hygieničtější, než když musíte drobečky lovit ze zákoutí tvořených drobnostmi trvale na kuchyňské ploše odloženými. Nehledě na různé kapičky, nečistoty při práci odletující kolem. Pokud neuklidíte a neomyjete po každé práci i tyto drobnosti, časem začnou vypadat špinavě.
Kolem sporáku rozhodně NIC
Nic neschovávejte také kolem sporáku. Olej, koření, omáčky. Lépe je mít při ruce v blízké skříni než kolem sporáku. Nejenže se brzy zamastí parami, odletujícími kapkami, ale také trpí teplotními rozdíly a ztrácí na kvalitě. Kvůli řadám lahviček je pak těžší také plochu kolem sporáku efektivně a rychle vyčistit a umýt.
KOUZELNÝ ČISTIČ V ROZPRAŠOVAČI: CO nejde postříkat, to je špatně
Chcete uklízet opravdu rychle? Zkuste si JEDEN TEST: Pokud nelze pracovní kuchyňskou plochu bez obav postříkat kuchyňským čističem a setřít, je něco špatně. Pokud musíte obcházet různé propriety nebo nemůžete čistič pohodlně nastříkat okamžitě na sporák, protože je vedle tamari omáčka a olej na smažení v lahvi, brzy vám začne úklid ukusovat z nervů.
A máme jasno. Tak co, zkusíte to?
Možná se v tu chvíli lépe zamyslíme nad organizací skříněk, šuplíků a konečně se zbavíme spotřebičů a hrnců, které jsme už roky nepoužili.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.