Hruškami můžete směle naplnit kachnu, nakrájet je pod kančí maso, upéct buchtu, nastrouhat do těsta do bábovky nebo svařit s vínem a čajem. Nenechte se zmást, hrušky nejsou rozhodně nudné ovoce s tlustým pozadím.
Vůně a sladkosti se nebojte!
A už vůbec se neostýchejte vůně a sladkosti, kterou nabízí pořádně zralé hruštičky, jež s podzimem mohou zavonět celou kuchyň. Ty nevýrazné, méně zralé se skutečně hodí lépe do slaných receptů, protože snáze nasají slané vůně a chutě, ale pokud se vilná hruška podělí o své hříšné aroma s masíčkem, pak vám přichystá také nezapomenutelný zážitek.
HRUŠKA A MASO
Jak už bylo řečeno, hrušky se dobře vyjímají s chuťově výrazným masem, které je také typicky podzimní, kromě zvěřiny jsou to kachny nebo husy. Ale proč nevyzkoušet třeba kousek hovězího marinovaného v divokém koření? A pak pro vás máme jeden tip: Zkuste hrušky nastrouhat a ještě na pár hodin nechat maso odležet potřené směsí hrušek a soli, hezky v peřince. A pak peřinku shrňte do pekáče na dno a pečte, sladká voňavá omáčka, která vznikne rozpečením ovoce a výpeku z masa, bude nezapomenutelná.
Hrušky můžete dávat jako výplň do drůbeže, nebo kombinovat i s jatýrky, stejně jako se dělá u jablíček.
HRUŠKA A KOLÁČ
Pečené koláče, buchty, linecké koláčky, cheesecaky, co si dáte? Ale pojďme se dříve ještě podívat na chutě, se kterými se sladké hrušky rády pojí. Bezkonkurenční je čokoláda, tuhé čokoládové koláče typu brownies lze obohatit o pečené hrušky. Skvělá je i kombinace hrušek a pistácií nebo kousků marcipánu. A vlašské ořechy dodají křupavou sladkost. Tady si můžeme dovolit i lecjaké koření, kromě skořice, kardamomu můžeme zkusit i už ryze vánoční vůně jako hřebíčkový koláč nebo s vůní badyánu.
TIP: A děláte-li kávové krémy do dortů a zákusků, tak nezapomeňte na hruštičky... kávu milují a to nejen tu v hrnečku k zákusku s hruškami.
HRUŠKA A HORKÝ NÁPOJ
I tady můžeme zůstat u sladkých kombinací a horké nápoje z hrušek okořenit skořicí, badyánem, kardamonem nebo hřebíčkem. Hrušky jsou rády středem pozornosti, milují svaření s vínem, ovocným čajem nebo punčem. Mírně alkoholický kompot pak vznikne smícháním toho všeho.
BONUS: Karamelové hrušky
Jednoduchý recept, po kterém se zapráší. Hrušky nakrájejte na půlky, nechte v troubě upéct s cukrem a sladkým kořením podle chuti a ještě rozpečené horké polijte horkým mléčným karamelem. Chutnají i vychladlé, studené nebo přímo vychlazené – ale otázkou je, jestli vůbec do tohoto stavu zbydou, protože horké jsou neodolatelné!
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.