Indukční vaření: Minutka či řízek jako ze žurnálu!

Indukční vaření má dvě velké výhody. Je to rychlé minutkové vaření, nenáročné na úklid. Nevýhodou je snad jen nutnost speciálního nádobí. V kostce by se ale dalo říci, že kdo takhle vařit zkusil, většinou zůstává nadšen!

O tom svědčí i narůstající obliba indukčních vařičů a jedno či dvouplotýnek.

JAK TO FUNGUJE: Pod plochou vařiče je indukční magnetická cívka, v níž se vytváří vysokofrekvenční proud elektromagnetického pole. To rozkmitává kovové části na plotýnce (dna vodivého nádobí), od nichž se potom ohřívá pokrm.

Skvělé maso nebo řízek, ale guláš rychleji neuvaříte

Indukce se rychle ohřívá, doslova v řádech sekund. Je tak skvělá na expresně uvařenou vodu, rychle ohřáté hotové jídlo, sekundové rozpálení pánve nebo oleje na minutky nebo řízečky. To všechno je hotovo díky zkrácenému předehřívání a stabilní vysoké teplotě pánve či hrnce.

Ovšem nečekejte zrychlení vaření guláše nebo vývarů. Co vyžaduje pomalé, táhlé vaření, to se urychlit nedá.

6102

Bezpečné vaření – nic nepálí

Nespálíte se. Kromě horkého pokrmu, hrnce a pár minut horké styčé plochy, zůstává okolí chladné. Tím pádem se také lehce uklízí, protože se tu nic nepřipaluje. Snad proto si můžeme indukci dovolit i v bílém provedení.

Co je dalšími nespornými výhodami:

Ihned po sejmutí hrnce se vařič automaticky vypíná, protože je přerušen kontakt kovu s indukční plotnou.

Některé plotýnky mají i čidlo, které pozná prázdný hrnec a po chvíli se samo vypne (stejně tak se děje i při příliš dlouhém vaření jednoho jídla). Je to přece jen lehká ochrana před situací, že vám prázdný hrnec na plotně zapne nechtěně třeba zkoumající domácí mazlíček. Tím vyniká především tento model od značky Switch On

Nevýhody? Snad jen to nádobí

Mezi nevýhody lze počítat nutnost mít speciální nádobí vhodné pro indukční vaření (musí mít feromagnetické dno). Použít můžete také plechové nebo smaltované nádobí (bude-li ho indukce brát poznáte přiložením magnetu, pokud se chytí, nádobí se chytí i na indukční desku), ale tyto hrnce mají tenčí dno a ohřev v nich probíhá nerovnoměrně, jídlo se snadněji připaluje a prudký ohřev může poničit i samotné nádobí. Proto je vždy lepší používat nádobí pro indukci certifikované s ideálně silným dnem. To poznáte podle popisku na zboží (přítomný je symbol vlnovky nebo cívky).

 

 

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565