JABLEČNÉ KŘÍŽALY: Skvělá surovina pro handmade dárky
Je právě ten pravý čas zužitkovat poslední jablíčka, usušit je a využít čas, který ještě zbývá do Vánoc tím, že křížaly naložíme, ochutíme a necháme proležet. V likéru, medu, v melase nebo jako skvělé sladidlo? Čas všemu jen prospívá, proleží se chutě a všechno se tak líně prolne… Přesně tak, jak má pak ve sváteční čas být.
Jak správně sušit jablka?
Ideální je sušička na ovoce nebo na nejmenší teplotu zapnutá trouba. Jablka se suší poměrně rychle a tak i na teplém ústředním topení se můžete přes noc dočkat parádně nasušených jablíček. Jedno jablko vydá asi za hrstičku křížal.
Je dobré je ještě teplé a prohřáté dát do suché sklenice a pečlivě uzavřít, aby nestihla nachytat venkovní vlhkost. Tak si to spočítejte, kolik hrstí budeme potřebovat? Záleží na velikosti dárkové skleničky nebo lahvičky. Ale radši si jich udělejte víc!
Jablíčka nasušena, hotovo.
JABLÍČKOVÝ LIKÉR
Základem jsou dobrá jablíčka a dobrá lihovina, buď úplně čistá (vodka), nebo ochucená tak, jak to máte rádi. Bravurní ve spojení s jablíčky je whisky, všechny dřevité chutě rumů a kdo má rád hodně ovocných vůní, pak může využít i ovocné destiláty. Do ozdobných lahví s širším hrdlem (je dobré pak moci jablka vyjmout a sníst) vložte sušená jablíčka podle chuti, tedy jestli chcete víc jablek nebo alkoholu a zalijte destilátem. Nechte pár týdnů proležet.
JABLÍČKOVÝ MED
Dobrota hlavně pro děti: Sušená jablíčka můžete naložit do medu, zavřít, ovázat ozdobnou stužkou a nechat pár dnů i týdnů rozležet. Nasají cukr a vůni medu a med naopak získá ovocnou vůni. A celou tou směsí můžete osladit čaj a vychutnat si horká jablíčka nacucaná medem a čajem.
JABLEČNÁ MELASA
Když křížaly nadrobno pokrájíte, nebo promixujete na hrubší kusy a smícháte s černou melasou, tzv. třtinovým zázrakem, získáte výborné léčivo – nejen plné vitamínů a minerálů, ale nejlepší možný zdroj hořčíku, který zlepšuje náladu, brání svalovým křečím, přetížení svalů i nervů. Snižuje bolesti hlavy i depresivní stavy. Nejlepší možný dárek, že?
DVOJITÉ PEČENÉ ČAJE
Pečené čaje dobře známe, jedná se o hustý rozpek z ovoce, koření a cukru, kdy ničím z uvedeného rozhodně nešetříme. Ale zkuste dvojitá jablíčka. Rozpečená nakrájená čerstvá jablka se skořicí, rozinkami ještě před koncem pečení zamíchejte a přimíchejte do nich sušená jablíčka. Stihnou se lehce nasáknout a v čaji pak budou tvořit chuťový kontrast. K zamilování!
JABLEČNÁ PRACHANDA
Když křížaly usušíte příliš, tedy nejsou gumové, ale spíše lámavé a křehké, můžeme z nich udělat sladidlo našich babiček. Jablečný prach vytvoříte snadno ze sušených jablek v mixéru (skvělé jsou i smoothie stroje). Sladíme jím kaše, pečená sladká jídla, můžeme ho použít i na puding nebo různé tvarohové krémy, kterým dodá pikantní kyselost. Pro účely vánočních dárků ho ale připravte až těsně před darováním, aby nenasákl příliš vlhkosti a nehrudkoval.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.