Jak ušetřit při BEZLEPKOVÉ DIETĚ?

Je to téměř nemožný úkol, zoufají si celiatici a alergici, přesto se o to pokusíme. Bezlepková dieta patří mezi ty velmi finančně náročné a otázka „jak ušetřit“ je většinou mezi prvními, která dopadne na každého, kdo sotva rozdýchal novou diagnózu, jež je celoživotní, jde-li o celiakii.

S alergií na pšenici a lepek je to trošku jiné, ale nic to nemění na tom, že být odkázán na bezlepkovou stravu je finančně velice náročné. Najednou je všechno jinak!

Tady je pár tipů, jak se pokusit stáhnout rozpočet o nějakou tu nemalou částku…

sand-cake-3499378_640

Využívejte akce, ale S ROZUMEM

Sem tam dělají obchodní řetězce slevy na bezlepkové pečivo, ale pozor na to, nenechte se svést k nákupům do zásoby. Nikde není větší poměr plesnivého pečiva větší, než  mezi trvanlivými bezlepkovými pečivy. Je prostě náchylné. Též hlídejte datum spotřeby a nebojte se reklamovat vadné zboží. V sortimentu ale najdete několik kousků trvale levnějších chlebů nebo sladkého pečiva – snažte se tedy co nejvíce využívat je.

Sporné domácí pečení

Protože  největší částku za bezlepkovou dietu tvoří pečivo, které je často mnohonásobně dražší (někdy i jeden rohlík stojí 20 Kč) než pečivo běžné, radí se péct si doma. Má to však jeden háček. Pečení z bezlepkových mu, které jsou také v podobných cenových hladinách, není tak jednoduché se naučit. Pokud se o to pokusíte, počítejte ze začátku s vyššími náklady při nepodařeném pečení. Časem však chyby vychytáte a pak se dá mluvit o tom, že se dá na pečivu ušetřit, navíc bude bezkonkurenčně zdravější bez přídatných látek.

Čím nahradit pečivo?

Máme tu pár tipů, kterými lze překlenout období, kdy se rozhodnete pečivo nahrazovat jinými potravinami:

  • Bezlepkové kaše (super je třeba tapiok) místo pečiva na sladko
  • Ovesné směsi, pečené a křupavé patří k těm levnějším z celého bezlepkového sortimentu
  • Zelenina, saláty jako příloha k sýrům, uzeninám, masu, inspirujte se dělenou stravou
  • Rýžové chlebíčky, křupavé chleby (ale tu pozor na stopy lepku či údaje od výrobců o kontaminaci)
  • Pohankové, jáhlové pečení, lze koupit také ovesné bezlepkové vločky (pěstované na nekontaminovaných polích), a začít si péct vlastní sušenky, na kterých se většinou  nedá nic zkazit
  • Bezlepkové těstoviny jsou také dobrou náhražkou, protože nepatří k těm extrémně drahým, jsou ale většinou kukuřičné, což může citlivým osobám zatěžovat trávení

Více přirozeně bezlepkových surovin

U toho většinou všechno šetření končí i začíná. Do jídelníčku chtě nechtě budete muset zařadit co nejvíce přirozeně bezlepkových surovin. Knedlíky klasické nahradit brambory, rýží nebo luštěninami. Bramborové knedlíky jsou fajn, protože tam lze s úspěchem použít bezlepkovou mouku.

Přejí se to!!! Už to nechci!

To je velký problém, přece jen všechno jmenované se časem přejí. Zkuste tedy do jídelníčku zařazovat široký sortiment, včetně inspirace z raw stravy, paleo, jiných směrů, které obsahují i bezlepková jídla. Pestrost zajistí, že snížíte na minimum zoufalství z toho, že se vám jídlo opakované dokola, přejí.

Nebo… hodně brzy přejí.

Nakonec zjistíte, že rozsah potravin se může neuvěřitelně rozšířit a sem tam zavládne i vzrušení z poznávání nových chutí a vůní.

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565