Lednice a mrazák skýtá několik způsobu, jak ještě více můžeme ušetřit za jejich provoz. Většina tipů se bude týkat správného umístění, nastavení a péče.
Lednice potřebuje prostor a ne moc teplo
Určitě není dobré dávat lednici na místo, kde je teplo. Týká se to třeba i místa v kuchyni, na které celý den praží slunce, v létě je pak spotřeba opravdu vyšší.
Je třeba počítat s rezervou zhruba 2 cm kolem lednice, ze všech stran, nesmí být natěsno na zdi nebo okolních spotřebičech, jen tak může vzduch volně proudit. Nevhodné je také umístění u sporáku, topení či jiného spotřebiče, který produkuje teplo.
Lednice potřebuje rovný povrch
Také pokud vám lednice stojí na hrbolatém, nerovném povrchu, může mít vyšší spotřebu, protože dveře nebudou dobře těsnit.
Jak si zbytečně lednici oteplujeme?
- Vkládáním jídla, které má vyšší než pokojovou teplotu (pro šoková chlazení není běžná lednice vhodná)
- Příliš častým otvíráním
- Vkládáním mokrých nebo na povrchu mokrých potravin (neosušené ovoce apod.), protože tam vzniká vzdušná vlhkost a námraza
Co je dobré zkontrolovat?
Těsnící dveře: již bylo řečeno, že netěsnící dveře při křivě postavené lednici jsou problém. Ale také staré těsnící lišty, často mají nižší životnost než samotné lednice (či mrazáky), takže pokud už dostatečně dobře neulpívají, vyměňte je.
Čistota žeber: Každý půlrok odsuňte lednici a vyčistěte od nečistot chladící žebra na zadní straně ledničky.
Správná teplota: Hlídejte správně nastavenou teplotu: 5 °C v lednici, -18 °C v mrazáku.
Obrázek: Pixabay
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.