Mikrovlnná trouba je buď povinnou součástí domácnosti, nebo je proklínaná a přes práh nesmí. Je skutečně démonizovaná po právu? Určitě ne, ale jistá pravidla jejího užívání dodržovat musíme. Pak bude dobrým sluhou. A rozhodně není dobrým pánem.
Tedy… troubu ani sporák jí nenahradíte.
Panuje kolem ní řada mýtů, například, že mění strukturu potravin, znehodnocuje je, nebo že její záření může být škodlivé. Jak to tedy je doopravdy?
Jak mikrovlnná trouba funguje?
Mikrovlnná trouba ohřívá jídlo pomocí elektromagnetických vln o vysoké frekvenci kolem 2,45 GHz.
Mikrovlny působí na molekuly vody, tuku a cukru v potravinách, které se díky jejich působení začnou rychle pohybovat. To vytváří teplo, které ohřívá jídlo. Potraviny se tedy ohřívají zevnitř.
A jak již bylo řečeno, nejrychleji to působí na molekuly vody, tuku a cukru. Tedy tekuté, sladké a tučné potraviny se prohřívají nejdříve, nejsnadněji. Neohřívají se stěny ani vnitřek trouby.
Výrazně se neprohřívá ani nádobí, ale při delší tepelné úpravě už přechází teplo i do nádobí.
Je mikrovlnka škodlivá?
Jedním z nejčastějších mýtů je, že mikrovlnné záření mění strukturu jídla a činí ho "nezdravým, znehodnoceným" nebo dokonce ozářeným.
Navenek žádné záření uniknout nemůže. Dvířka mikrovlných trub jsou opatřeny kovovým sítem, které nepropustí záření. Pokud je mikrovlnka nepoškozená a správně funguje, nehrozí žádné riziko.
Z výživového hlediska může být ohřev v mikrovlnce ještě šetrnější než například vaření ve vodě, protože si jídlo uchová více vitamínů a minerálů. Tepelná úprava trvá kratší dobu. Někdy je však třeba větší množství jídla rozdělit na menší porce, promíchávat, nebo ohřívat jednotlivé části odděleně.
Nepoužívejte nevhodné nádoby a neohřívejte vodu
- Nevhodné nádoby – Nikdy nepoužívejte kovové nádoby nebo nádoby s kovovým proužkem či kresbou, které mohou způsobit jiskření a poškodit mikrovlnku. Bezpečné jsou skleněné nebo plastové nádoby s označením „microwave safe“.
- Nerovnoměrný ohřev – Mikrovlny nemusí prohřát jídlo rovnoměrně, zejména, když ohříváte větší množství, proto je dobré ho během ohřevu promíchat.
- Dobře zakryjte pokrmy - Aby přece jen některé pokrmy neznečistily stěny trouby, můžeme je překrýt plastovými víčky (ne alobalem) a ohřívat zakryté. Vždy by takové víčko ale mělo mít otvory pro únik páry.
- Ohřívání vody – Přehřátá voda může při vložení předmětu (například lžičky) explodovat. Doporučuje se vložit do nádoby dřevěnou špejli, která pomůže zabránit přehřátí.
Mikrovlnná trouba je skvělým členem sboru kuchyňských spotřebičů. Dokáže rychle ohřát hotové jídlo, rozmrazit jídlo a při správném používání není žádným rizikem.
Máme pro vás TIP na skvělou mikrovlnku. Nabízí pět úrovní výkonu a osm přednastavených automatických programů pro různé typy jídel, včetně pizzy, brambor, masa, ryb, zeleniny, nápojů, těstovin a popcornu. Tato funkčnost umožňuje uživatelům jednoduchou a rychlou přípravu pokrmů.