Jaká jídla jíst v horku?

Přežívat horka jen na zmrzlině a studených nápojích není to pravé ořechové, ač to k tomu svádí. Teplá hutná jídla a knedlíky také nejsou tím, co vám dodá maximum energie. Zkusme v horkém létě jídelníček trošku změnit. Není to složité, jen se musíme inspirovat u národů, které jsou na horko zvyklí.

fruit-2367029_640

Nešiďte bílkoviny!

Rozhodně si neodpírejte kvalitu. Bílkoviny (maso, mléko, rostlinné bílkoviny, ale třeba i ovesné vločky) jsou velmi důležité k tomu, abychom se cítili syti, aby tělo i mozek fungoval tak, jak má. Naopak příliš mnoho sacharidů nebo cukrů způsobuje ospalost a návaly vlčích hladů, v horku také nevolností. I kdyby oběd mělo tvořit pár plátků sýra, dejte si je. Jakékoliv kvalitní bílkoviny dodají tělu kvalitní výživu – a cítíte-li se lépe, když si k plátkům vezmete zeleninu, nikoliv pečivo nebo jinou sacharidovou přílohu, prosím. V horku nejlépe každý pozná, jakým způsobem tráví a co mu dělá, a co nedělá dobře.

Většinou tento princip platí i v jiných částech roku, ale případné trávicí problémy se neobjevují tak výrazně a přehlížíme je.

TIP: Mezi ochlazující bílkoviny patří také fazolky mungo (naklíčené i vařené) nebo mořské řasy.

Citrusy ochlazují

Pomeranče, grepy, mandarinky – nikoliv Vánoce, ale léto je jejich doba. Stejně tak výborně osvěží a ochladí voda s citronem. Ochlazující jsou také melouny, okurky, rajčata a papriky.

Pozor na zahřívací koření

Chilli, kari, pepř a různé druhy zahřívacího koření (skořice, hřebíček), v létě jen přidá tělu rozpálenost a o to hůře se pak budete v dalších hodinách ochlazovat. I když faktem je, že pořádně ostré jídlo někdy může vzbudit chuť a dovolit nám se pořádně najít ve chvíli, kdy už horko působí nechuť a nevolnost k jídlu.

Vlažné čaje

Nemusíte si odpírat ledově studené nápoje, ale opatrně s nimi. Zchladí jen na chvíli a teplotní šoky mohou zvýšit třeba náchylnost k nachlazení nebo různým typům letních angín, bolestí v krku a rýmiček. Ideální jsou nápoje pokojové teploty nebo vlažné čaje – ideální je zelený, mátový nebo meduňkový.

Studené polévky

Tekutiny dodají a chuť k jídlu osvěží studené polévky kombinované ze syrové zeleniny, ovoce nebo ze zakysaných mléčných výrobků. Okurky nebo saláty s kefírovou zálivkou, tarator, gazpacho, ovocné polévky nebo tolik oblíbená různá smoothie.

V kuchyni se nám nechce trávit čas, tak co! Ideální.

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

 

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565