Přinášíme vám tipy na jídla z jarních typických surovin, která se dají udělat rychle v jedné pánvi. Základy vychází z jídla z jednoho hrnce, ale od pečení a dlouhého dušení přejdeme k rychlým přípravám. Hutné a pečené si zase schováme do hrnce na první podzimní dny.
Sladké a slané. Pro milovníky experimentů i pro zaryté staromilé mlsouny.
Pro děti i dospělé.
A jistě vás napadnou i vlastní variace a recepty.
NABÍDKU PÁNVÍ najdete u nás v případě, že vaše pánve dosloužily, nebo prostě jen chcete kvalitnější, na kterou se jídlo nepřichytává.
Sladké (i slané) trhance s jablíčky a banány (nebo brynzou)
Těsto na lívance nebo trhance známe. Obecně stačí do těsta na lívance přidat pevný tvaroh nebo hustý tvaroh a dobře promíchat. Pevnější těsto pak necháme ztuhnout na pánvi po jedné straně. Jestli uděláme velkou placku, kterou při otočení roztrháme, nebo menší lívanečky, které potrháme až když je též obrátíme na opačnou stranu, je vcelku jedno. Důležité je celý útvar po jedné straně opéct v pevném skupenství. Trhá se až po otočení.
Pět minut před dokončením trhance můžeme vložit vše, co máme rádi prohřáté (a co nám po sezónně zbývá a jaře moc nevíme, kam s tím...)
- jablka, banány
- rozinky, sušené ovoce
- zahřívací koření (skořice, hřebíček, kardamon)
Případně ještě můžeme ozvláštnit prvními jarními bylinkami (meduňka, máta): posypat strouhaným tvarohem. Osladit medem.
Varianta slaná: do těsta nedáváme cukr a trhnec sypeme jarními lahůdkami: pažitkou, natí z cibule, česneku, kozím sýrem, osoleným tvarohem nebo brynzou.
Zeleninová pánev se vším jarním
Základ zeleninových jídel snadno vykouzlíme ze zeleniny ze sezóny. Mrkev, petržel, řepa, které můžeme zavařit do krémových omáček nebo osmahnout ve stylu různých druhů kořeněných asijských pánví.
Dobrým nápadem ale je využít i takto jemně na másle osmahnutou křehkou jarní zeleninu. Chřest, ředkvičky, kedlubny - stačí jim chvilka a jsou skvělou přílohou nebo lehkým jídlem, když je doplníte vejci, strouhanými sýry, tofu apod.
Polévka z pánve
A proč ne? Potřebujeme-li jen menší množství polévky (2 - 4 porce) poskytne i přiměřeně velká pánev dobré útočiště. Základy zeleninových polévek na pánvi dobře tvoří strouhaná zelenina osmahnutá na másle, ovesné vločky či jiné obilné lehce opražené vločky a jarní koření. Pak stačí zalít vývarem a ještě chvíli podusit. A dochutit. Jednoduchá polévka z pánve je na světě!
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.