Je výhodnější vařit na elektřině nebo na plynu?

plyn-elektrina

Zda doma vařit na plynu nebo na elektřině je velmi ošidné rozhodnutí, před kterým stojí spousta lidí. Asi nejčastěji o změně začnete uvažovat ve chvíli, kdy vám váš starý sporák vypoví službu a vy se začnete zajímat o jiná řešení, která by ve vašem případě mohla být úspornější. Každá mince má ovšem dvě strany a i v tomto případě platí, že obě řešení mají něco do sebe.

Vaření na plynu

Hlavní výhoda vaření na plynu spočívá především v tom, že plamen ihned reaguje na otočení spínačem a s tím související změnu výkonu. Pokud tedy potřebujete rychle zvýšit výkon a ohřát pokrm rychleji, plyn by měl být váš favorit. Zároveň se s ním ale musíte naučit správně zacházet, aby nedocházelo ke zbytečným únikům, které se vám mohou zbytečně prodražit. Určitě zvolte moderní tříkorunkové hořáky, které zajišťují mnohem lepší rozvod tepla po celé ploše dna nádoby a tím značně snižuje výkon, který je k ohřátí potřeba. Moderní sporáky disponují i automatickým zapalováním, takže už nebudete potřebovat ani zápalky nebo zapalovač. Setkat se můžete i s řešením, které automaticky uzavře přívod plynu v případě, že dojde ke zhasnutí plamene.

Vaření na elektrice

Hlavní výhoda elektrických sporáků je především v tom, že dokáží využívat zbytkové energie plotýnek. Jakmile se tedy plotýnka rozpálí, můžete u ní s klidem snížit teplotu a tím ušetřit energii. Chvilku před ukončením vaření lze dokonce plotýnku úplně vypnout a nechat jídlo takzvaně „dojít“. Rozehřátá plotýnka bude hřát ještě několik minut po vypnutí sporáku a jakmile se tohoto naučíte využívat, můžete za rok ušetřit nemalé částky.

Dříve se tvrdilo, že elektrické sporáky se dlouho zahřívají. Toto tvrzení ovšem padlo s příchodem sklokeramických desek, které se zahřejí doslova během několika sekund a jsou tedy takřka okamžitě připravené k ohřevu. Jejich povrch je navíc dokonale rovný, což usnadňuje jejich čištění a navíc v moderní kuchyni vypadají velmi elegantně.

Pro co se tedy rozhodnout?

Jelikož již v současné době takřka zmizela hlavní nevýhoda elektrických sporáků, která spočívala v dlouhém nahřátí, jsou si oba dva způsoby ohřevu víceméně rovny. Jediné, co se musíte naučit, je využívat výhod obou způsobů ohřevu jídla tak, abyste co nejvíce ušetřili.

Autor: Nejlevnější Zboží.cz

 

Nechcete přijít o další z dílů tohoto seriálu? Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook

aaa-facebook_final_pruhled

 

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565