Upéct šťavnatého králíka nemusí být složité. Nabízíme vám tipy, aby zůstal pěkně plný chutí a vůní. Králičí maso má sklony se vysušovat, přesto patří k masům nejzdravějším. A taky nejchutnějším, když to zkusíte podle nás.
Králičí maso je méně tučné a výživově hodnotnější
Králičí maso má nižší obsah tuku než kuřecí nebo vepřové maso. Kvůli tomu se také více vysušuje. S tím si ale poradíme. Výhodou je vyšší obsah bílkovin, udává se rozmezí 21 – 50 %. Má méně cholesterolu a obsahuje vitamíny skupiny B, železo, fosfor a draslík.
Dobře se tráví, je tedy vhodné i pro různé šetřící diety. To díky tomu, že králičí maso má menší obsah pojivových tkání, svalstvo je jemnější.
Jak připravit dokonalého králíka z trouby?
Aby se králík nevysušoval, zůstal šťavnatý a zároveň získal dobrou chuť, můžeme vyzkoušet několik tipů:
Marináda přidá chuť, vůni a šťávu
Před pečením králičí maso naložte alespoň na několik hodin (ideálně přes noc) do marinády. V podstatě jakékoliv, ideální je klasická marináda z olivového oleje, česneku, bylinek (rozmarýn, tymián) a citronové šťávy. Můžete vyzkoušet i jogurtové nebo majonézové marinády (to už trošku přidáváme tuku i cholesterolu). Jde o to maso zvlhčit, případně prolnout tukem.
Pečeme pomalu a na nižší teplotu
Žádné zapékání kůžičky, žádný gril… Maso vyžaduje jemnost. Pečete ho pomalu při teplotě 150-160 °C po dobu 1,5-2 hodin, podle velikosti porce. Vysoká teplota maso vysuší.
Podlévání je základ
Během pečení maso pravidelně podlévejte výpekem nebo trochou vína. Pomůže to udržet vlhkost. Králík by měl být během pečení neustále ve vlhku, v „polodušenu“.
První hodina pečení pod překrytím
První hodinu pečení je vhodné králíkovi dát skutečně spíše dušení než pečení. Přikryjte ho poklicí, nebo v nejhorším alobalem. Až posledních dvacet minut mu dopřejte pečení v otevřené nádobě, aby chytl zlatavou barvu.
DALŠÍ TIPY pro dobroučkého pečeného králíka:
Máte-li tu možnost, vybírejte mladý kus, který se bude lépe propékat.
Nejen marináda, ale i zabalení králíka například do slaniny pomůže šťavnatějšímu propečení, do jídla se uvolní tuk a maso se bude více dusit než propékat.
Naporcování na přibližně stejné kusy pomůže tomu, že jídlo bude rovnoměrně upečené.
Pro pečení se nejlépe hodí přední a zadní nohy.
Hřbet je vhodný pro vývary. Filety ze hřbetu pak pro minutky.
Použijte kvalitní troubu
Správná trouba je důležitá pro rovnoměrné pečení. Doporučujeme například Silvercrest pečící mini troubu SGB 1200, která skvěle reguluje teplotu a zajistí rovnoměrné propečení.