Není dřevo jako dřevo. Některé se hodí více na uzení, některé vyniká vůní a perfektními vlastnostmi pro spalování, jiné zase v kamnech dlouho vydrží a hřeje. Které se tedy hodí na uzení a které na zátop nebo do krbu? Hospodařit s dobrým dřevem je jako být dobrým alchymistou. Některé knihy o přírodních cyklech dokonce tvrdí, že dřevo sklízené v určité měsíční cykly, mají některé vlastnosti zvýrazněné (například tvrdost, trvanlivost, sklony k vlhnutí).
Dřevo na uzení
Majitelé ovocných zahrad a pokácených švestek jistě vědí, že nejlepší dřevo na uzení je z domácích zdrojů to švestkové. Má vynikající kouřové aroma. Ale je také velmi cenné nejen pro uzení, ale i pro výrobu dekorací ze dřeva, má totiž zajímavou barevnou strukturu. Domácí udírnu ale můžete zajistit i jinak:
Bukové dřevo: je nejrozšířenější a vyniká štiplavou, leč jemnou vůní na mase a uzeninách, nevýhodou je, že hoří rychle.
Dubové dřevo: má nejsilnější kouřové aroma, ale může způsobovat nakyslou chuť masa. Hodí se na kořeněné výrobky a klobásy.
Olšové dřevo: dodává uzeninám jemně nasládlou chuť a zlatavou barvu.
Březové dřevo: dodává jemnou chuť a vůni, vytváří tmavou kůrku, ale musí být dobře vyschlé.
Javorové a akátové dřevo: asi nejjemnější dřevo, které chutí jen pohladí, ale nepřebíjí chuť masa. Hodí se pro drůbeží maso a ryby.
To ostatně platí pro všechna dřeva pro uzení, dokonale vyschlé dřevo (vysychá až 4 roky) uvolňuje jen vůni, navlhlé dřevo kouří nadměrně a uzeniny znehodnocuje.
Dřevo do krbu
Krbové vytápění vyžaduje dřevo kvalitní s minimem kouře a hlavně, dřevo musí být dokonale vyschlé.
Ideální pro topení v krbu je dřevo: bukové, habrové, jasanové, dubové nebo dobře vyschlé dřevo z ovocných stromů.
Naopak nevhodné je spalování dřeva z jehličnatých stromů (tvoří se povlak z mastných silic), nebo dřevo lipové.
Dřevo na pořádné topení
Topení v kotlích vyžaduje dřevo s dobrou výhřevností, což zajistí dřevo z dubu, akátu, habru nebo dřevo bukové. Vše samozřejmě v dobré kvalitě, pečlivě vysušené. Zde platí, že je dobré začít zatápět s měkkým dřevem, až se kotel pořádně rozpálí, tak přidávat dřeva tvrdá, která při hoření déle vydrží.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.