Patříte-li mezi ty šťastné, které potká nadúroda čehokoliv a vlastní odšťavňovač, směle se vrhněte do voňavé práce. Odšťavit můžete cokoliv, od bobulového ovoce po citrony, pomeranče, zázvor, jablka nebo hrušky. Zejména úroda letních jablek nebo naráz uzrálých hrušek může přidělat vrásky na čele, co s nimi, když je jich tolik a dlouho nevydrží.
Takže ať už máte nadúrody malinové šťávy, jablečné nebo kombinujete pomeranče se zázvorem, asi už tušíte, že tuhle voňavou dobrotu plnou vitamínů a minerálů si musíme uchovat delší dobu. Některé způsoby možná znáte, další budou novinkou nebo příjemným připomenutím.
MRAZÁK (zábavné KOSTIČKY)
Ovocnou šťávu můžete nechat zmrznout ve formovačích na led a pak je používat do nápojů, k obohacení mixovaných zmrzlin nebo smoothie.
Kostičky mohou být vytvořené z přírodní šťávy, stejně jako ji můžete dochutit, osladit, což pak v nápojích uvítají především děti.
NANUKY
Šťávu můžete osladit, dochutit medem nebo různými sirupy (čekankový, melasa, rýžový) a udělat svěží nanuky ve formovačích na nanuky. Ovoce lze smíchat také s jogurtem nebo tvarohem, čímž vám vzniknou báječné ovocné nanuky. A ty také vydrží v mrazáku až dva měsíce!
SIRUP
Je-li nadúroda, je pravý čas vytáhnout ze šuplíka a vyzkoušet recepty našich babiček na poctivé domácí sirupy. Jsou sice plné cukru, ale vydrží. Přesto je raději skladujte pak v chladnu nebo lednici - i když často vydrží i více než půl roku, je lépe je spotřebovat spíše brzy.
DŽEMY, ŽELÉ, ROSOLY
I čas zavařování různých džemů, želé a rosolů čeká na chvíli, kdy budete mít po ruce poctivou hustou odšťavenou šťávu. Věřte, že na tyhle zavařeniny budete dlouho vzpomínat.
Když si část šťávy zmrazíte a poté doplníte čerstvou, která bude zrovna v kurzu, mohou vzniknout výborné mixy typu - malina, jablko nebo ostružiny, hrušky
VÍNO
A je také čas na víno! Kdy jindy lze udělat i takové dobroty jako je borůvkové nebo rybízové víno. Pořiďte si vinné kvasinky, patřičné sklo k výrobě vína, cukr a můžete začít.
TIP: majitelé kombuchových "houbiček" mohou také zjistit, jak fungují experimenty s růstem kombuchy čajové v ovocných šťávách (ředěných černým čajem)
ULOŽENÍ DO VAKUA
Přebytek šťáv můžete uložit pomocí vakuovačky, trvanlivost šťávy se tak prodlouží o celkem dlouhý čas. Můžete pak mít šťávu po ruce na přípravu pokrmů nebo nápojů. Někdy je možné také šťávy zasterilizovat ve sklenicích (třeba metodou v myčce), kdy je také pak v chladu můžete mít uložené i několik týdnů.
TIPY na letní kombinace šťáv, sirupů, smoothie nebo želé
jablka, hrušky - zázvor
bobulové ovoce - levandule
borůvky - kardamon, skořice
třešně - hřebíček
citrusy, jablka - meduňka
jahody - máta
TIP: Odšťavňovač u nás pořídíte za nejvýhodnější cenu. Nabízíme Odšťavňovač G21 Gracioso horizontal.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.