V době, kdy potřebujete zajišťovat sobě a blízkým kvalitní jídlo každý den, vyvstává otázka, jestli si nelze navařit do zásoby a něco namrazit. Jde to. S domácími mraženými hotovkami ale zacházejte jako s jídlem "na seznamu dalšího týdne", maximálně týdne dalšího. Více než 14 dnů v mrazáku už se začíná projevovat na chuti a kvalitě jídla. Mrazit lze skoro všechno, jen u některých jídel si musíme dát pozor na technologický postup - některá jídla doupravíme až po rozmražení.
Co rozhodně nemrazit?
Brambory: mrazené vařené brambory jsou většinou blátivé. Krátce (pár dnů) mražené vydrží výrobky z bramborového těsta a noky.
Rýže: někomu to nevadí, jinému vaší konzistence a chuť, která je přece jen trošku jiná po rozmražení.
Těstoviny: podobně jako brambory ztrácí chuť, pokud mrazit, tak opravdu jen na den či dva.
Jídla s mlékem a smetanou: srazí se a zhrudkovatí struktura celého jídla.
Plná jídla, která můžeme mrazit?
Mrazení doslova přijde k duhu jídlům, u kterých se rozkládají chutě a prolínají se. Rozmražené tak mohou chutnat i lépe než čerstvě uvařené:
- guláše (včetně segedínského)
- dušená masa v omáčkách
ZÁKLADY PRO JÍDLA, KTERÁ JEN LEHCE DOVAŘÍME
Protože některá jídla nemůžeme zamrazit celá, vyplatí se pouvažovat, jestli nemůžeme vytvořit polotovar, který až po rozmrznutí dotvoříme k obrazu svému. A někdy lze z těchto základů vytvořit i naprosto nová a jiná jídla. Příkladem je například boloňská omáčka, které můžeme navařit více porcí a použít nejen na špagety, ale i jako základ k dušené zelenině, bramborovým jídlům nebo do lasagní.
Které další základy můžeme mrazit?
- základ na rizoto (bez smetany a sýrů)
- strouhané sýry můžete zamrazovat zvlášť
- základ na veškeré omáčky, které mrazíme bez smetany nebo zjemnění (svíčková, rajská apod...)
- základ na těstoviny
- základ pro lečo
- základ pro masové omáčky
Další jídla, která snesou zmražení:
- sekaná, karbanátky, holandské řízky (syrové i již hotové) - ovšem pouze z čerstvého mletého masa, nikoliv rozmraženého!
- vývary, zeleninové husté polévky
- luštěninové polévky
- krémové mixované polévky (bez smetanových a mléčných přísad)
Sladkosti, které lze zmrazit (i když jen na pár dnů)
V podstatě jakékoliv jídlo můžete zkusit mrazit, pokud ho chcete uchovat dva až tři dny. Každému chutná něco jiného a někdy i takové tři palačinky, které do mrazáku "schováte z přebytků" přijdou vhod a vytrhnou vám trn z paty. Vhodné je i tady je ohřát, zlepší se jejich chuť.
Ze sladkých jídel můžete mrazit:
- veškeré buchty, koláče, záviny, buchtičky (pro přípravu buchtiček s krémem)
- lívance, palačinky
- sladké nákypy z pečiva
- sladké náplně do buchet (maková, ořechová)
ZÁSADY SPRÁVNÉHO MRAŽENÍ HOTOVÝCH JÍDEL
Jídla dávejte do mrazničky vychlazená (v pokojové teplotě, následně vychlazená v lednici), ve vzduchotěsných nádobách či sáčcích. Označujte je daty, ať víte, kdy je spotřebovat.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.