Mrazák jako záchrana: Jaká jídla můžeme mrazit?

V době, kdy potřebujete zajišťovat sobě a blízkým kvalitní jídlo každý den, vyvstává otázka, jestli si nelze navařit do zásoby a něco namrazit. Jde to. S domácími mraženými hotovkami ale zacházejte jako s jídlem "na seznamu dalšího týdne", maximálně týdne dalšího. Více než 14 dnů v mrazáku už se začíná projevovat na chuti a kvalitě jídla. Mrazit lze skoro všechno, jen u některých jídel si musíme dát pozor na technologický postup - některá jídla doupravíme až po rozmražení.

pancakes-282252_640

Co rozhodně nemrazit?

Brambory: mrazené vařené brambory jsou většinou blátivé. Krátce (pár dnů) mražené vydrží výrobky z bramborového těsta  a noky.

Rýže: někomu to nevadí, jinému vaší konzistence a chuť, která je přece jen trošku jiná po rozmražení.

Těstoviny: podobně jako brambory ztrácí chuť, pokud mrazit, tak opravdu jen na den či dva.

Jídla s mlékem a smetanou: srazí se a zhrudkovatí struktura celého jídla.

Plná jídla, která můžeme mrazit?

Mrazení doslova přijde k duhu jídlům, u kterých se rozkládají chutě a prolínají se. Rozmražené tak mohou chutnat i lépe než čerstvě uvařené:

- guláše (včetně segedínského)

- dušená masa v omáčkách

ZÁKLADY PRO JÍDLA, KTERÁ JEN LEHCE DOVAŘÍME

Protože některá jídla nemůžeme zamrazit celá, vyplatí se pouvažovat, jestli nemůžeme vytvořit polotovar, který až po rozmrznutí dotvoříme k obrazu svému. A někdy lze z těchto základů vytvořit i naprosto nová a jiná jídla. Příkladem je například boloňská omáčka, které můžeme navařit více porcí a použít nejen na špagety, ale i jako základ k dušené zelenině, bramborovým jídlům nebo do lasagní. 

Které další základy můžeme mrazit?

- základ na rizoto (bez smetany a sýrů)

- strouhané sýry můžete zamrazovat zvlášť

- základ na veškeré omáčky, které mrazíme bez smetany nebo zjemnění (svíčková, rajská apod...)

- základ na těstoviny

- základ pro lečo

- základ pro masové omáčky

Další jídla, která snesou zmražení:

- sekaná, karbanátky, holandské řízky (syrové i již hotové) - ovšem pouze z čerstvého mletého masa, nikoliv rozmraženého!

- vývary, zeleninové husté polévky

- luštěninové polévky

- krémové mixované polévky (bez smetanových a mléčných přísad)

 

Sladkosti, které lze zmrazit (i když jen na pár dnů)

V podstatě jakékoliv jídlo můžete zkusit mrazit, pokud ho chcete uchovat dva až tři dny. Každému chutná něco jiného a někdy i takové tři palačinky, které do mrazáku "schováte z přebytků" přijdou vhod a vytrhnou vám trn z paty. Vhodné je i tady je ohřát, zlepší se jejich chuť.

Ze sladkých jídel můžete mrazit:

- veškeré buchty, koláče, záviny, buchtičky (pro přípravu buchtiček s krémem)

- lívance, palačinky

- sladké nákypy z pečiva 

- sladké náplně do buchet (maková, ořechová)

ZÁSADY SPRÁVNÉHO MRAŽENÍ HOTOVÝCH JÍDEL

Jídla dávejte do mrazničky vychlazená (v pokojové teplotě, následně vychlazená v lednici), ve vzduchotěsných nádobách či sáčcích. Označujte je daty, ať víte, kdy je spotřebovat.

 Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565