Vedle vanilkových rohlíčků jsou linecká kolečka a všechno cukrovíčko z lineckého těsta ty nejoblíbenější. Recepis na pravé linecké těsto se dědí z generace na generaci a každý do něj může přidávat sem tam něco jiného, a hlavně je to jedno z těst, kde hraje velkou roli kvalita použité mouky. A ta se může u hladké mouky lišit i u jednotlivých výrobců. Je to věda, ale my víme, jak na to.
A našli jsme pro vás i pár tajných tipů ze starých knih, nebo inovativních novinek, díky kterým se linecké těsto nejen vždycky povede, ale vykouzlíte i mnoho chuťových variací.
ZÁKLADNÍ LINECKÉ TĚSTO
210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
1 vanilinový cukr (doporučuje se ho rozmixovat na práškový cukr)
140 g másla nebo rostlinného tuku
2 žloutky
1 lžička citronové šťávy
Postup:
Mouku prosijeme do misky nebo na vál, přidáme na kostky pokrájený změklý tuk, přidáme žloutky, cukry a citronovou šťávu a opatrně vypracujeme prsty a rukama vláčné těsto. To dáme zchladnout minimálně na dvě hodiny do lednice a můžeme vykrajovat a péct.
Linecké těsto vydrží v lednici i dva týdny, takže si ho můžete udělat do zásoby a pak podle svých časových možností péct, péct, péct…
A čím si linecké těsto, které se tam skvěle snoubí s RYBÍZOVOU, MALINOVOU nebo MERUŇKOVOU marmeládou ozvláštnit?
Do těsta můžeme přidat:
- Půl lžičky nastrouhané citronové kůry (vzniknou voňavé citronové základy)
- Lžičku rumu (super příchuť pro rybízové a malinové náplně, rum se také může přimíchat i marmeládě)
- Půl lžičky čerstvě mletého kardamomu (teplá kořeněná vůně se pak hodí k meruňkovým kouskům)
- Dvě lžičky matcha čaje (chuť bude zcela změněna na plnou voňavou po matcha a uplatnění pak takové těsto může najít ve spojení s mléčnými a máslovými krémy)
TIP: Elektrický šlehač usnadní práci!
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.