Odlehčete vánoční menu: Jednoduché triky!

Je na vás vánoční menu moc těžké? Ale přesto si chcete pochutnat na křupavé krustě na kaprovi a dát si bramborový salát? Máme pro vás pár tipů, jak zachovat tradice, ale přesto si vánoční jídla odlehčit. Zkusíme to tím nejjednodušším způsobem: zaměříme se na nezdravé úpravy jídla a nahradíme ingredience, které většinou zatěžují trávení a mohou za naše kila navíc.

christmas-dinner-4712250_640

Co přihodit do VÁNOČNÍHO NÁKUPU, abychom byli připraveni na rychlé nahrazování?

- mandlovou, kokosovou mouku nebo strouhaný kokos

- ořechový olej

- sojová majonéza, kokosové mléko

Řízky jinak a přesto křupavě

Obalené řízky jak rybí, tak masové, můžeme jen lehce pokapat olejem a upéct v troubě.

Chcete-li se vyhnout i obalení a zatěžuje vás lepek, zkuste obalit řízečky v bezlepkové mouce, kukuřičné strouhance nebo v mandlové nebo kokosové drti (nebo mouce, která je ale jemnější). Maso obalené v oříšcích nebo mandlích se ale snáze spálí, takže opékejte opatrně.

Rozhodnete-li se pro pečené maso, zkuste před dopečením přírodního řízečku udělat na jeho povrchu jemnou krustu z pasty z ořechů, mandlí a avokáda a krátce zapéct do křupava.

Lehčí bramborový salát

Tradiční náhražkou  majonézy je jogurt nebo sojanéza. 

Vyhýbáte-li se sacharidům, v salátu nahraďte brambory vařeným celerem. Chuť je báječná, ještě jemnější než s bramborami. Brambory můžete nahradit i vařenou dýní nebo batáty.

Vánoční cukroví

Nemáte-li vánoční cukroví v nějakých zdravých, lehkých a raw verzích, nepomůže nic jiného než si prostě dát menší porce a nejíst cukroví ke kávě. Je prokázáno, že káva v kombinaci se sladkým uzobáváním velice přispívá k ukládání tuků a také zatěžuje mnohem víc trávení, než kdybyste si cukroví dali jen tak mimo kávu, nebo po jiném jídle.

Cukroví můžete odlehčit od zbytečné sladkosti, takže co nemusíte, neobalujte v cukru. Na plnění používejte méně sladké náplně nebo náplně s přírodními sladidly (xylitol, stevia) nebo do krémů přidejte kousky nakrájeného sušeného ovoce. V některých receptech lze část pšeničné mouky nahradit ječnou, žitnou nebo oříškovou - zkuste to.

CO ČÍM NAHRADIT?

Smetanu do polévek nebo omáček - nahraďte sojovou smetanou nebo kokosovým mlékem (kokosové mléko ještě zvýrazní chuť a ulehčí trávení, pokud pokrm jíte s rýží nebo bramborami)

Veku a pečivo na chlebíčky - nahraďte vlastnoručně upečeným (nebo koupeným) fittnes chlebem, večerním chlebem apod., proteinové chleby pak jsou lépe stravitelné v kombinaci s šunkami, vejci a živočišnými pomazánkami. Saláty a pomazánky pod obložení chlebíčků udělejte čistě zeleninové a zjemněte je sojanézou.

Alkohol - bezakoholovým verzemi (i nealko vína jsou báječná a na chuť úplně stačí), můžete si z nich udělat i báječné svařáky (nebo na svařák použít jablečný či jiný ovocný mošt).

 

 Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

 

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565