Podzim nabízí spoustu bylin a plodů, které lze na poslední chvíli ještě zpracovat. Potřebujeme jenom více či méně kvalitní alkohol a různé dary přírody. Šípkový likér, tinktura z lichořeřišnice nebo ústní voda z hřebíčku - to všechno může obohatit podzimní a zimní domácnost. Louhování bylin a koření v alkoholu patří mezi nejúčinnější způsoby, jak z bylinek získat léčivé látky, pro některé jsou je jediný způsob, jak je z nich vůbec dostat v plné síle.
Využít můžete i bylinky ze zahrádky, které se musí zkrátit před zimou a zbytečně byste je vyhazovali.
MÉNĚ KVALITNÍ ALKOHOL: Levná voda na ústní vodu
Máte-li doma lahev levné vodky nebo méně kvalitního alkoholu, do kterého se vám moc nechce, je tu tip na využití. Stačí do 1 l vodky nasypat sáček s hřebíčky (10 - 15 ks) a po pár dnech se začne tekutina zbarvovat dohněda. Máte tak vyrobenou ústní vodu na vyplachování úst s neomezenou trvanlivostí.
Hřebíček působí výborně na stahování dásní, léčí záněty v ústní dutině, mírní bolesti zubů, zjemňuje přílišnou citlivost a je prevencí před zubním kazem.
Stejným způsobem můžete pro výrobu ústní vody využít vodku společně s:
- šalvějí (lístečky i tužší stonky z podzimní sklizně)
- mátou (lístečky i tužší stonky z podzimní sklizně)
- badyán, skořici (všechno to svařákové koření)
KVALITNÍ ALKOHOL NA LIKÉRY
Kvalitní alkohol, vodky a bílé rumy lze využít pro výrobu likérů. Do minimálně 60% alkoholu můžete naložit trnky, aronie, jeřabiny nebo šípky.
Z bylin pak meduňku, mátu, bazalku.
Oblíbené jsou pak likéry, které se nejprve louhují a potom slijí s převařenou vodou s cukrem.
Nebo naopak, svařené plody (typický bezinkový likér) s cukrem, který se až po vychladnutí konzervuje přilitím kvalitního alkoholu.
TIP: V červenci nebo srpnu se z nedozrálých ořechů tímto způsobem vyrábí ořechovka, skvělá na žaludeční problémy a pro podporu trávení. Napište si to pro příští sezónu do kalendáře.
Všechny bylinné likéry užíváme střídmě, pamatujeme na to, že mnohé látky jsou rozpuštěny ve vysoké intenzitě.
LÉKÁRENSKÝ LÍH NA TINKTURY
80% líh, který pořídíte v lékárně nebo specializovaných obchodech můžete použít na tinktury. Mezi ty nejznámější pro podzimní období patří:
- lichořeřišnice (zužitkujte zbytky celých rostlin, které ještě na záhoncích jsou)
- kořen pampelišky (pro jarní detox)
- kořen kostivalu (pro bolavé klouby i svaly) - ovšem pozor, mazání z lihu musíte užívat velmi opatrně, citlivá pokožka může reagovat podrážděním.
Podzim je čas, kdy můžete zalistovat v bylinkových knihách a pokusit se využít poslední zbytky darů přírody.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.