Pomalu je za námi sezóna pampeliškového medu, ale med ze smrkových výhonků je další sezónní dobrotou, o které se vyplatí vědět. Sběr je možný zhruba do konce května v závislosti na počasí. Výroba cukrového sirupu z vyluhovaných smrkových výhonků zabere trošku času, ale jinak je nesmírně jednoduchá. A máte nejen dobrotu pro léčbu nachlazení a kašle a nervů, ale i výtečný sirup na pečivo, palačinky, lívance, nebo do letních marinád na maso.
Léčivý účinek smrkových výhonků
Podobají se účinkům silic, které se běžně používají v aromaterapii. Čistí dýchací cesty, usnadňují smrkání i vykašlávání hlenů. Následně podporují také imunitu a po nemoci také rekonvalescenci.
Navíc skvěle působí i na celkovou psychickou kondici, mírní vyčerpanost, nervozitu a působí také příznivě na revmatické bolesti kloubů. Podporuje prokrvení končetin a regeneraci po náročných stresových obdobích.
Po těžkém dnu palačinky se smrkovým sirupem? Beru!
Smrkový „med“ (sirup)
1 kg mladých smrkových výhonků (mladé cca do 3 – 5 cm dlouhé)
1 kg třtinového hnědého cukru
2 bio citrony nebo pomeranče (budeme je používat i s kůrou)
1 l vody
Nasbírané smrkové výhonky opláchneme a společně s pokrájenými citrony nebo pomeranči s litrem vody asi půl hodiny povaříme. Necháme vychladnout a minimálně na 12 hodin uložíme na chladnější místo.
Druhý den přecedíme, pečlivě vymačkáme všechnu tekutinu a přidáme cukr. Svaříme na hustý sirup na pomalém ohni, což trvá tak hodinku až dvě.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.