Řeřicha. Za pár dní je krásně narostlá a ta nálož vitamínů! Řeřicha je typicky jarním osením, zeleninou zelenou a svěží vhodnou na chleba, do pomazánek nebo pěkně na čerstvě vařené brambůrky, ale málokdo ví, že ji lze pěstovat během celého roku a i na záhonku.
Vůbec nevadí, když vám vykvete, protože i tak se hodí do smoothie, do špenátu apod. Stále si zachovává výraznou ředkvičkovou a štiplavou chuť a vůni.
Jak se starat o semínka?
V jarním období si můžete koupit sáček se semínky a ty potom opatrně vsypat na navlhčený kuchyňský ubrousek umístěný v nádobce, která se dá uzavřít. Minimálně první den nebo dva je dobré mít uzavřenou mističku, protože klíčící semínka intenzivně voní, což nemusí být někomu příjemné. A pak už je můžete odkrýt a dopřát vyklíčeným semenáčkům co nejvíce denního světla. Během dalšího dne až dvou vyrostou nádherné rostlinky, které můžete nůžkami stříhat a rovnou jimi posypat chleba.
Co obsahuje řeřicha?
- vysoké množství vitamínu C
- velké množství vápníku oproti jiné zelenině
- velké množství zinku oproti jiné zelenině
- mnoho vitamínu B
Je to tedy takový základní životabudič na jaro, dokonce se o ní někdy říká, že je nejzdravější zeleninou vůbec.
V obchodech můžete sehnat drobnou řeřichu a i jiné druhy:
- setá (jemné lístečky)
- dánská (tužší lístečky)
- mega (větší lístky)
Také platí:
- chcete-li jemnější a ne tak štiplavou chuť řeřichy, zalévejte ji více. Když vyschne, nebo má méně vody, tak je její chuť pikantnější!
- klíčivost semen, která máte koupena je až 6 let
Obrázek: Pixabay
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.