Aneb jak se rychle zorientovat ve chvíli, kdy chcete pořádnou domácí poctivou kávu. Máte rádi silnou, hořkou, kyselou nebo jemnou, oříškovou až karamelovou? Teď už v obchodě nesáhnete vedle.
Základní rozdíly už budete znát! Vysvětlíme si rozdíly mezi arabicou a robustou.
ARABICA (kávovník arabský)
- Je více kyselá a má JEMNOU bohatou chuť, která podle typu pražení i přímo kávy může být od ovocných tónů až po oříškové a čokoládové či připomínající orientální koření.
- Obsah kofeinu je nižší (1,2 – 1,5 %)
- Je více tučná, ale také semeno obsahuje více vitamínů a cukrů, což tvoří také výraznější rozvinutí chutí
- Má štíhlejší zrnka a ZAKŘIVENOU RÝHU uprostřed zrnka
- zrnko je díky obsahu tuků lesklejší a pružnější
ROBUSTA (kávovník robustní)
- Je ZEMITĚJŠÍ, hořká až dřevitá
- Při přípravě ochotně pění a používá se do „krémových“ káv
- Má vyšší obsah kofeinu (2,5 – 2,7 %)
- Má kulatější zrnka a ROVNOU RÝHU uprostřed zrnka
- zrnko je lámavější a matnější
Jste milovníci kávy a starých časů? Ideální dárek pro vás je pak krásný starobylý mlýnek na kávu.
A víte, že:
- káva arabica vykvétá po dešti?
- kávové "třešničky" arabicy mají tendenci opadávat, ale robusta drží jak přikovaná, proto se také sklízí většinou strojově.
- byly činěny pokusy s tím používat kávu jako fosilní palivo.
- káva se nejdříve konzumovala jako koule smísená s tukem a žvýkala se.
Obrázek: Pixabay
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.