Robusta nebo arabica: Jemné a silné kávy?

Aneb jak se rychle zorientovat ve chvíli, kdy chcete pořádnou domácí poctivou kávu. Máte rádi silnou, hořkou, kyselou nebo jemnou, oříškovou až karamelovou? Teď už v obchodě nesáhnete vedle.

Základní rozdíly už budete znát! Vysvětlíme si rozdíly mezi arabicou a robustou.

coffee-491266_640

ARABICA (kávovník arabský)

  • Je více kyselá a má JEMNOU bohatou chuť, která podle typu pražení i přímo kávy může být od ovocných tónů až po oříškové a čokoládové či připomínající orientální koření.
  • Obsah kofeinu je nižší (1,2 – 1,5 %)
  • Je více tučná, ale také semeno obsahuje více vitamínů a cukrů, což tvoří také výraznější rozvinutí chutí
  • Má štíhlejší zrnka a ZAKŘIVENOU RÝHU uprostřed zrnka
  • zrnko je díky obsahu tuků lesklejší a pružnější

ROBUSTA (kávovník robustní)

  • Je ZEMITĚJŠÍ, hořká až dřevitá
  • Při přípravě ochotně pění a používá se do „krémových“ káv
  • Má vyšší obsah kofeinu (2,5 – 2,7 %)
  • Má kulatější zrnka a ROVNOU RÝHU uprostřed zrnka
  • zrnko je lámavější a matnější

Jste milovníci kávy a starých časů? Ideální dárek pro vás je pak krásný starobylý mlýnek na kávu

 

 A víte, že:

- káva arabica vykvétá po dešti?

- kávové "třešničky" arabicy mají tendenci opadávat, ale robusta drží jak přikovaná, proto se také sklízí většinou strojově.

- byly činěny pokusy s tím používat kávu jako fosilní palivo.

- káva se nejdříve konzumovala jako koule smísená s tukem a žvýkala se.

Obrázek: Pixabay

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565