Silvestrovské oslavy nemusí být opakováním vánočních hostin. Naopak. Je to příležitost jídelníček odlehčit, zároveň do něj přidat exploze nových chutí a vůní! Kombucha místo šampaňského a okurka místo rohlíku; a uvidíte, že se budete jen olizovat.
A odměnou bude lepší pocit, nepřejedenost a parádní brzké ráno!
Pokud v tento čas už máte trošku nechuť ke všemu, co vůní jen trochu připomíná bramborový salát, chlebíčky a smažené maso, možná uvítáte naše tipy.
Prolistovali jsme zdravé kuchařky, dělené stravy a neotřelé nápady a sestavili takový základ, který bez velkého úsilí můžete přinést na silvestrovský stůl.
Aneb tedy.... čím nahradit?
JEDNOHUBKY
Nechme si báječné recepty na pomazánky, ba klidně i na salámové kreace, ale vyměňme podklad. Když místo pečiva a křupavých rohlíků nahradíme spodní část jednohubek kolečky okurků, mrkve nebo plátky kedluben, můžeme zjistit, že některé pomazánky chutnají v této kombinaci ještě intenzivněji.
Přizvěme si uzeného lososa, rybí pomazánky, uzené pomazánky (a klidně zkuste tofu nebo výrazné česnekové pomazánky) a uvidíte, že neprohloupíte.
CHLEBÍČKY
Znovu budeme nahrazovat veky a bagety, kupříkladu krekry, luštěninovými chipsy nebo kousky tortill. Toto vše navíc můžete mít doma delší dobu a nemusíte na poslední chvíli shánět veku. A pak vše obložte tak, jak jste zvyklí.
Dobrým nápadem je vyzkoušet i různé dipy a humusy: k nim pak servírujeme buď v troubě opečené, zkřehlé tortilly, různé křupavé tyčinky nebo zeleninu nakrájenou na proužky (mrkev, paprika).
ALKOHOL
Máme tip: Zkuste kombuchu. Krásně perlí a má jen malý obsah alkoholu.
Dnešní výrobci kombuch se předhánějí v příchutích a způsobech výroby, takže i její cena pak šplhá k cenám šumivých vín. A zážitek bude zcela odlišný a netypický. Nezapomenutelný.
Nealko, ale něco přece jen výrazného? Tyto chutě plně uspokojí tonic v různých druzích nebo perlivá voda smíchaná s čerstvě vymačkanou šťávou z grepu.
SLADKOSTI
Máte po krk cukroví? Ale něco sladkého by to na stůl chtělo? Pak si pohrajte s ořechovými másly, oříšky, semínky a jako podklad pro ovocné jednohubky použijte pevné ovoce: banány, jablka nebo hrušky.
Obrázek: Pixabay
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.