Jahody jsou v plném proudu a ty nejvyzrálejší mají skončit v džemu na zimu. Nemusíme se ale omezovat jenom na čisté jahody, stačí pár experimentů a zjistíte, že jahody si báječně rozumí s mnohými jinými příchutěmi, které udělají z džemu nadpozemský zážitek.
Máme pro vás pár tipů, ale nejprve si řekneme něco o nejčastějších úskalích vaření jahodových džemů.
Jahody jsou totiž pro „džemování“ trošku potvůrky proradné. Náchylné především k plísni a k ne úplně kvalitnímu rosolovatění. Co s tím?
Pravidlo číslo JEDNA: Mějte jahůdky vždy pěkně vyzrálé
Nedostatečně zralé jahody (pozor na zelené konce) téměř na sto procent způsobí pozdější plíseň. Nehledě na nevýraznou chuť. Jahody do džemu patří jen ty nejlepší a nejvoňavější.
Pravidlo číslo DVĚ: Čím sušší, tím lepší
Pěkně šťavnaté jahody lákají, ale je-li drť příliš vodnatá, špatně se zahušťuje a musíte použít více želírovacího přípravku. Nejlepší džemy jsou z jahod, které jsou pevné, ale hodně masité, nikoliv vodnaté.
POZOR: Hydroponicky pěstované jahody mají vyšší obsah vody, takže pozor na to a nebojte se přebytečnou šťávu i odlít a spotřebovat jinak.
Pravidlo číslo TŘI: Převelice čisté a vyvařené sklenice
Znovu jsme u plísní a nečistot. Skleničky, víčka a vše, co přijde s džemem do styku musí být vymyto, vyvařeno a nejlépe je dávat džem do horkých, suchých právě vyvařených a vyhřátých sklenic. Nejlépe je vysušíme a vyhřejeme v horké troubě.
Základní recept na JAHODOVÝ DŽEM:
1 kg jahod
900 g cukru (může být i hnědý, třtinový)
Želírovací přípravek
Jahody rozmačkáme do hrnce, povaříme, přidáme postupně cukr, rozvaříme a přidáme želírovací přípravek, u kterého postupujeme podle jednotlivých návodů.
A nyní pár tipů na džemové kombinace:
JAHODY A MÁTA
Co dvě hrsti jahod, jeden lístek máty peprné. Skvělá kombinace, která dodá jahodovému džemu svěžest a jiskru. Doporučujeme přidat do hrnce i pár koleček citronu, což projasní jahodám barvu.
JAHODY A REBARBORA
Oblíbená kombinace. V receptu jen změníme poměr ovoce a přidáme o něco více cukru – podle chuti. Jednu třetinu jahod vyměníme za rebarboru.
JAHODY A HŘEBÍČEK NEBO SKOŘICE
Vyzkoušejte si, jaké koření bude jahodám slušet. Jak hřebíček, tak skořice dodávají skvělou sváteční vůni a když džem maximálně zahustíte, uplatní se v této úpravě i do slaných pokrmů (náhradou za brusinkový kompot), nebo na vánoční cukroví či do dortů.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.