Vánoční káva musí být jiná! Sváteční a voňavá. Víc než kdy jindy. Tak jsme si pro vás připravili pár tipů, kterak si kávu o Vánocích vylepšit, odlišit od celoročního „kávičkování“. A rázem se budete těšit ráno z postele, rázem se budete těšit z práce domů, protože vaší kuchyní zavoní ta nejsvátečnější káva a prohřeje tělo i mysl.
TIP PRVNÍ: Sladké koření
Kávičku se skořicí asi už znáte. Špetka skořice do pěny, nebo přímo do kávy a dobrota se podobá kapučínu. Ovšem můžeme využít i veškeré další vánoční koření: kardamon se výborně snoubí s mlékem nebo smetanou, zvýrazňuje jemnou hladivou chuť kávy. Badyán, hřebíček nebo anýz dodá lékořicovou a lehce štiplavou intenzivní vůni a taková káva chutná nejlépe „nahá“ bez pěny i bez mléčných přísad.
TIP: Zbyde-li vám slupka od vanilky při pečení cukroví nebo přípravě krémů, můžete ho vložit buď do dózy s cukrem, aby se cukr hezky vanilkově rozvoněl, nebo do dózičky s kávou, kterou necháte pár dnů rozležet.
Chcete-li vanilkovou vůni výraznější, pomelte část kávy znovu i s kousky vanilkového lusku, nebo lusk rozdrťte v mixéru a smíchejte s kávou.
TIP DRUHÝ: Voňavý alkohol
Whiskey, bourbon, krémové likéry, mandlový likér nebo kokosový likér, je tolik možností, jak oživit kávu alkoholem. Ale nepřehánějte to. Kombinovat povzbuzující kofein s alkoholem není pro organismus příliš vhodné a tak si takovéto kávičky dopřávejte jen v malém množství. Pro zamlsání.
TIP TŘETÍ: Pálivé a ryze voňavé Vánoce
Chilli a čokoláda! Zkuste si do kávy přimíchat trošku chilli vloček. Nebo nechat rozpustit kostičku chilli čokolády. To povzbudí zejména po ránu, takže pro tyhle rudě ohnivé kávy hlasujeme zejména pro sváteční ranní vstávání!
TIP ČTVRTÝ: Exotika a neobvyklosti
Sirup z fazole Tonka nebo přímo samotné fermentované body mají nádech exotiky a vanilkové vůně. Jedná se o zkvašené boby ze stromu Tonka, které se dováží z Venezulely nebo Nigérie. A jsou mírně nahořklé, takže se používají v malém množství a intenzivní aroma oživí čaj i kávu.
Bergamontová šťáva nebo sirup se sice více používá do čaje, ale rozumí si i s kávovým aroma. Je to kombinace citrusových vůní a dřevitého koření.
Kokosové mléko používají vegani, ale proč jeho chuť nezkusit v kombinaci s rozšlehanou kávou právě o Vánocích? Lehký nádech kokosu pak připomíná v kávě parádní krém do cukroví.
Tuhé smetany se také do kávy hodí. Máte se pak lžičkou co ohánět a v kombinaci s pekelně hořkou kávou je to prostě požitek. Tyto speciální tuhé smetany seženete v obchodech s delikatesami pro čaj a kávu.
A jak si udělat tu nejlepší kávu, kterou si vánočně rozvoníte?
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.