Zvažujete nákup vakuovačky? Vydrží opravdu potraviny déle? A nejsou tu nějaké ztráty na výživové hodnotě? Podíváme se na vakuování zblízka, kdy zjistíme, že nám perfektně uchovají i obložené talíře a chlebíčky. Na rovinu: pokud rádi plánujete, máte rádi kvalitní zásoby a neradi plýtváte, je to věc přímo pro vás. Ve vakuu mají potraviny prodlouženou trvanlivost než v klasickém balení. Vzduchoprázdno výrazně zpomaluje veškeré kazící procesy.
A to je důvod, proč potraviny opravdu vydrží déle. A to až násobně!
Obecně platí:
- v mrazničce – z 6 měsíců až na 2 – 3 roky (maso, zelenina, ovoce)
- v chladničce – z 1 týdne až na 6 týdnů (uzeniny, sýry)
Stejně tak se prodlužuje čerstvost, tedy potraviny neztrácí cenné vitamíny (u ovoce, zeleniny) a stejná je i chuť.
Jak se vakuuje?
Používají se plastové sáčky, role nebo u některých typů vakuovaček krabičky. Potraviny vložíte dovnitř, konec sáčku přichytíte do svářečky a vakuovačka odsaje vzduch a sáček (nebo krabičku) vzduchotěsně zataví.
Další výhody vakuování:
- jednoduché porcování, mražení a ukládání jednotlivých porcí jídla
- mražení polotovarů (ovocné knedlíky, štrůdly - lze dopéct později), vše bude uchováno bez přístupu vzduchu i vlhkosti
- ideální na mražení hotového pečiva určeného k postupnému rozmrazování
- potraviny zaberou méně prostoru v mrazáku i lednici (u vakuování do sáčků)
- snadno uchované zbytky večeří nebo oslav (ideální pro uchování chlebíčků, jednohubek, pomazánek - čerstvé i další dny)
EXTRA TIP! podívejte se na naší aktuální nabídku vakuovaček zde
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.