Máte v okolí někoho, kdo nejí maso a přijde na grilovačku? Nebo už přece jen máte toho masa až nad hlavu a přemýšlíte, čím jiným zaplnit gril, aby to nebyla nuda a zároveň pořádná exploze chutí a vůní? Samozřejmě zelenina je první volbou, řešením jsou také tzv. vegetariánská masa, často již předupravená ke grilování, ale pojďme si pohrát s fantazií a tím, co doma máme!
Zelenina na gril? Koření a trocha cukru nebo melasy!
Okořeněnou zeleninku už asi znáte, ale zkuste na ni přidat špetku cukru. Krásně zkaramelizuje a na chuti to bude poznat. A nebojte se ke grilované zelenině podávat i čerstvý zeleninový salát, budete se divit, jak se k sobě hodí. Dobrým tipem je také trošku melasy do marinád - i ta dodá kouřovou sladkou chuť.
Ideální zelenina na grilování:
- lilek, cukety, patizony (zkuste je naložit den předem do aromatického láku, chuť zeleniny pak ani nepoznáte)
- rajčata (používejte masité druhy, případně cherry rajčátka, lze je v závěru grilování posypat sýrem)
- kukuřičné klasy (připravte si ochucený olivový olej na polití na talíři)
- česnek, cibule (výtečné právě se špetkou cukru navíc)
- celer, petržel, mrkev, pastinák (i ty lze naložit předem, aby vsákly jiné chutě)
- brambory (lze je částečně předvařit a na grilu už se jen věnovat přípravě kůrčičky, sypat sýrem nebo kořenit bylinkami či pálivým kořením)
A další dobroty? Nebojte se luštěnin
Nebojte se karbanátků z luštěnin nebo sojového masa, které vytvoříte doma. Část z nich můžete dát zmrazit a před grilováním jen necháte lehce povolit. Protože jsou křehčí, dbejte na to, aby byly dobře spojené (pojítko mohou být různé škroby, mouky nebo hraška), a na grilu s nimi pracujte opatrněji.
Skvělé jsou karbanátky z tofu, tempethu, které se dají i nakrájené, namarinované den předem, grilovat samostatně.
Perfektně se grilují také žampiony, hlíva a jiné houby (lepší jsou také namarinované, změklé)
A pokud nejste přímo vegani a mléka se nebojíte, tak už asi tušíte. Halloumi (vrzavý sýr stojí za vyzkoušení! stejně jako jiné sýry určené na gril).
A jaké koření použít na gril, když už je samotné grilování nuda?
Zkoušeli jste někdy grilovat s indickým kořením? Kari, harrisa! Zkuste ve chvíli, kdy česnek, bylinky a červená paprika už budou nudou.
Dobrým tipem jsou také na přírodno upravená masa, která teprve ochutíte dipy, omáčkami z jogurtu či domácích majonéz nebo ochucenými oleji.
Chybí vám gril? Podívejte se na naši nabídku grilů za nejvýhodnější ceny.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.