Jak už jsme psali, grilovací sezóna se neúprosně blíží, takže pokud jste vybrali ten správný gril, je čas se směle vrhnout do akce. Pokud jste úplní nováčci, věřte, že je dobré držet se pár základních pravidel, které vám pomohou si grilování užít co nejvíce.
Dostatečná příprava
Pří grilování je potřeba si připravit základní věci. Při nákupu paliva pro grilování budete volit mezi briketami a uhlím. Brikety jsou vhodnější pro delší grilování, protože jsou schopny držet dlouhou doby stálý žár. Naopak uhlí je dobré pro krátké grilování, kdy potřebuje gril rychle rozehřát. Gril je potřeba dostatečně rozpálit. Když byste dali maso na nedostatečně rozpálený gril, nebude možné na něm udělat krustu na povrchu, a špatně se vám bude odhadovat stupeň propečení. Maso musíte vytáhnout z lednice alespoň půl hodiny před grilováním. Díky tomu, že dosáhne pokojové teploty, nedostane teplotní šok a vám se snadněji odhadne stupeň propečení.
Samotné grilování
Jestliže si pro grilování zvolíte jako palivo uhlí, není vždy jednoduché ho roztopit. Proto je dobré použít startér, což je válec, které se naplní uhlím a zapálí podpalovačem. Podpalovače v dnešní době neexistují jenom chemické, ale je možné koupit i podpalovač na přírodní bázi, který při zapálení nepáchne. Potom, co uhlí přestane kouřit a začnou z něj šlehat malé plamínky, je správně rozpálené a vy můžete začít grilovat. Ideální teplota pro nepřímé grilování je mezi 160 a 180 °C, pro přímé grilování to je 200 až 230 °C. Je lepší gril rozpálit na vyšší teplotu, protože potom co se zvedne víko a přidají potraviny, teplota v grilu klesne.
Jak připravit maso
Používají se dva druhy marinád. U nás oblíbenější mokrá marináda, spočívá v naložení masa do oleje. Maso je lepší před vložením na gril osušit, aby z něj nestékal tuk na rozpálené uhlíky. Tímto spalováním vznikají karcinogenní látky a z grilu se line páchnoucí kouř. Proto můžete vyzkoušet suchou marinádu, kdy směs koření a bylinek vmasírujete do masa a tím vznikne na povrchu chutná krustička. Pokud jste vyznavači sladkých marinád, kde používáte med, tak pozor. Med na mřížce rychle karamelizuje a následně se špatně čistí z mřížky. Proto je lepší maso naložené v takové marinádě až ke konci grilování.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook