Zápach v kuchyni, jak snadno vzniká! Možná to bude článek spíše pro začínající hospodyňky, ale neškodí si zopakovat pár drobností, díky kterým můžeme omezit různé nepříjemné zápachy v kuchyni na minimu. Někdy stačí úplná maličkost, na kterou přijdeme až vlastními zkušenostmi.
Výhodu mají větší kuchyně a prostory, dobře větratelné, tam si nějaké ty hříchy typu "cibule v koši do druhého dne" klidně dovolit můžete. Horší to je v menších kuchyních, špatně větratelných nebo těch, které jsou pevně spojené s obytným prostorem.
Svou nezastupitelnou roli hrají také pachy z vaření. Není nic příjemného mít v nose oběd od dopoledního vaření až do večera. Nebo zbytky z oběda cítit ráno z odpadkového koše.
Tak jak na to?
ZÁPACH Z VAŘENÍ: Nejen větrání a digestoř
Mezi první volby samozřejmě patří průběžné větrání nebo použití digestoře, ale pokud tyto možnosti nemáte, nebo jsou omezené, nastoupí možná některá z babských rad. Většina z nich ale pouze neutralizuje nebo překrývá již vzniklé zápachy z vaření.
- po vaření svařte v hrnci aromatické bylinky, mateřídoušku, mátu, hřebíček či jiné koření
- svařit můžete takto pár minut i hrneček octa s dvěma hrnky vody (štiplavost opět překryje a pohltí zápach z vaření)
- pohodlnější je použít aromatické olejíčky do aromalampy nebo zapálit vonnou tyčinku. Společně s průvanem nebo otevřeným oknem toto asi nejlépe vytáhne zápach z vaření z místnosti.
TIP: Opravdu zajímavou babskou preventivní radou je - vaříte-li zelí (kedlubny, květák, brokolici nebo kapustu), překryjte pokličku, ze které uniká zapáchající pára kouskem látky namočeným v octu. Zápach by se měl citelně zmírnit.
VOŇAVÉ INGREDIENCE: Nemíchejte je!
Rýže, mouka, luštěniny, ale především pak na přejímání cizích pachů citlivé čaje, bylinné i klasické, rozhodně nenechávejte zabaleny tak, aby k nim cizí pachy (i kdyby jen pach nové skříně) mohly vniknout. Co můžete, uzavřete do skleněných nádob. Čaje a suché potraviny náchylné k ovonění, nedávejte do blízkosti sporáku nebo rychlovarných konvic a toustovačů.
ODPADKOVÝ KOŠ: Denně pryč a pozor na cibuli a česnek
Odpadkový koš je třeba měnit denně, s tím se nedá moc dělat, snad jen si můžete ulehčit práci důslednějším tříděním odpadu, pak je balíček odpadků, které mohou nepříjemně zavánět, menší. Rozhodně však to, co mimořádně nevoní, ještě do něčeho zabalte. Papír, igelitový sáček, uzavírací krabička po salátu, jogurtu - ušetříte si tak nepříjemné překvapení ráno v kuchyni hned po probuzení. Cibule a česnek (či všechno, co skutečně nevoní) ihned takto uzavřete.
TIPY:
- používejte voňavé sáčky do odpadkového koše
- používejte speciální koše s dobrou těsností či koše vestavěné do kuchyňské linky s pevným zavíráním
DO LEDNICE ROZHODNĚ NE: Nic s vůní
Čerstvě uvařená jídla překrývejte pokličkou nebo je rovnou dávejte do misek určených pro pevné uzavření potravin. Neodkládejte do lednice rozkrojenou cibuli nebo načatý česnek či jiná jídla.
A JAK OSVĚŽIT KUCHYŇ CELKOVĚ?
Dobrým trikem je ocet. Jednou za čas omyjte octovou vodou (nebo kupovaným octovým čističem pro kuchyně) naprosto všechny povrchy. Od kuchyňské linky a pracovní plochy, po ledničku a také podlahu. Otřete i kachličky. Částečně to osvěží celkově ovzduší v kuchyni a zbaví případně načichlého povlaku na všech těchto površích.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.