Možná věříte tomu, že nejlepší recepty na marmelády a zavařené ovoce pochází z receptářů našich babiček. O tom žádná, to je jistě jedna velká pravda. Ale pak je tu spoustu prostoru pro drobné chyby, kterými si můžeme celý výsledek snažení v mžiku zhatit. Předkládáme vám seznam, se kterým budete vždy při zavařování úspěšní.
Něco možná znáte, jiné pro vás bude novinkou.
Tak třeba pojednání o čistotě známe skoro všichni, ale že není radno zdvojnásobovat množství, to už bylo novinkou.
Tak zkusíte to letos na sto procent?
1. ČISTOTA je základ
Všechno, co přichází do styku s přípravou marmelády by mělo být čisté, v ideálním případě sterilizované. Tedy:
- vařečky by měly být ideálně nové, čisté (nikoliv ty, které používáme třeba na guláš či mastná jídla - i přes umytí už nejsou dokonale čisté), nebo používané jenom pro míchání zavařenin.
- všechny nože, lžíce apod., nechte společně se skleničkami prohřát v troubě, vyschnout.
- skleničky, hrnce, vše by mělo být buď umyté horkou vodou, nebo ještě lépe, nechte vše uschnout v horké vyhřáté troubě.
Stejná čistota se týká také ovoce (nebo zeleniny), kterou sterilizujete či z ní vyrábíte džemy a různé zavařované pomazánky. Vždy dobře umytá. A nikdy by se do hrnce neměly dostat kousky, které jsou naplesnivělé nebo nahnilé. Ani vykrájené ovoce, protože by se od nich začal kazit postupně zbytek zavařeniny. Ne hned, ale třeba za týden, za měsíc, uvidíme, že nám skleničky uvnitř plesniví.
2. CUKREM nešetřete
Máte-li speciální recepty a konzervační přípravky, které umožňují použití menšího množství cukru než je v receptech běžné, použijte je. A i potom přesně dodržujte návod. Nic neubírejte.
A v klasických receptech nenahrazujte cukr stévií nebo alternativními sladidly - vždy to zkrátí dobu použitelnosti a zvýší riziko, že se vám zavařenina zkazí. Pro rychlejší spotřebu (či když zavařeniny uchováte v chladu), však experimentovat můžete.
3. INGREDIENCE vždy přesně
Dodržujte recepty na gram přesně. Nic nesmí přebývat, nic se nesmí nahrazovat.
4. DVOJITÉ dávky? Raději ne
Nemáte-li velké hrnce s prostorným dnem, nepouštějte se do vaření dvojitých dávek. Vždy je výhodnější vařit menší množství, směs ovoce či zeleniny se lépe provaří a nehrozí nestejnoměrně tepelně zpracovaná hmota, která by byla náchylnější ke zkáze. Platí pravidlo, že ideální vaření marmelád a džemů je zhruba 10 cm nad dnem hrnce. Tehdy se vše dokonale prohřívá a promíchává.
A dál:
- při míchání zavařeninu dobře míchejte, aby se nepřipalovala
- poctivě sbírejte pěnu, zbytky kalu jsou místem, kde nejprve začíná proces kažení
- přidáváte-li alkohol, nepřehánějte to s ním (max. 1 polévková lžíce na 1 l směsi), narušil by se proces želírování
TIP: Lžíci alkoholu můžete nalít na vrchní vrstvu marmelády nalité ve skleničce. Zvýší to trvanlivost.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.