Každý podzim může zahrádka vydat zvláštní úrodu. Úrodu zelených rajčat, která to prostě už letos venku na sluníčku nestihnou. Možná je máte doma taky. Jsou jedovatá? Dozrají doma? Nebo se z nich dělají všechny ty zelenorajčatové džemy, proboha jak to vůbec chutná? Otázek je mnoho.
Na všechny otázky si nyní odpovíme.
Jak je to s jedovatostí solaninu?
Stejně jako zelené brambory obsahují i plody nedozrálých rajčat solanin, který je větším množství jedovatý. Jeho obsah v rajčatech je ale udáván někde na desetině skutečně pro člověka jedovatého množství, rozhodně jsou méně jedovaté než brambory, ale přesto platí – pokrmy ze zelených rajčat nejsou vhodné pro děti, ani pro osoby, které jsou na solanin citlivé. Solanin je i v malém množství pro někoho zdrojem zažívacích problémů při přecitlivělosti, nebo spolehlivým spouštěčem migrén a to i v množství téměř stopovém.
METODY DOZRÁVÁNÍ?
Když dobře zvolíte metodu postupného dozrávání, budete poslední ještě jedlá opozdilá červená rajčátka sklízet možná ještě v adventním čase. Máme dvě možnosti, ale u obou dbejte, aby chlad, který požadují, neklesal pod 10 °C - to už by jim byla zima.
Vytrhněte je i s stonky: Vytrhněte rostlinky i se stonky a nechte zavěšená v chladné místnosti, chráněné před mrazem. Rajčata mají tu výhodu, že dozrají postupně a zachovají si díky stonkům a mateřské rostlině (byť usychající) více šťávy a nebudou s dozráváním tolik pospíchat.
Do novin a do chladu: Jednotlivá zelená rajčátka zabalte do novinového papíru a dejte do chladnější místnosti, klidně postačí i nějaká veranda nebo spíž, záleží na tom, jak chcete dozrávání urychlit. Čím teplejší místnost, tím rychleji budou rajčata zrát.
ZAVAŘIT JE?
Protlaky, čatní, která posléze zaváříme, můžeme ochutit jakkoliv. Nejčastěji se zaváří do sladkokyselého nálevu okořeněného hřebíčkem, bobkovým listem, novým kořením, pepřem, případně se prokládají i strouhanou kořenovou zeleninou a vzniká přílohový zavařený salát.
Fíkové překvapení: Jedním ze zajímavých receptů je zavařování zelených rajčat nasladko. Předem dvacet minut vařená rajčata se poté nakládají s cukrem, vanilkou, citronovými kolečky a trochou octa a chutí prý tento výrobek připomíná zavařované fíky.
Neskočte tomu na špek...
Green-Zebra Tomate: Nenechte se mýlit zahraničními recepty, ve kterých se zelená rajčata konzumují i v syrovém, nebo kvašeném stavu, například podobným stylem nakládání jako u nás kysané zelí nebo kimči. K tomu se používá speciální odrůda rajčat, která je vyšlechtěna tak, že v plodech ani stoncích neobsahuje solanin. Takže jednoduše - tato rajčata se tak jí, protože se tak jíst mohou. Ty naše ne.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.