Zelený a bílý čaj se řadí mezi životabudiče a superpotraviny. A na jaře přijdou jako na zavolanou, nejen pro naše tělo, ale i pro naše chuťové buňky, které s jarem zatouží po něčem lehčím, lahodnějším, svěžejším. Výtečný je teplý i studený a klidně si ho můžete udělat plný džbán večer do ledničky, do termosky a ochutit ovocnými šťávami. V čem je ale zelený čaj tak skvělý?
Zelený čaj: jak vzniká a čím nás prospívá?
Zelený čaj je nefermentovaný lísteček čajovníku (jednoduše není porušený a zoxidovaný do černa jako jsou intenzivní černé čaje), získává tak jemnější chuť a zůstávají v něm polyfenoly, což jsou jedny z nejsilnějších antioxidantů, které se ale právě fermentací ničí. Právě polyfenoly jsou tím, co se extrahuje do různých tabletkových kapslí se silou zeleného čaje. Díky tomu je zelený čaj velmi osvěžující při dlouhodobém pití, udávají se i různé jiné účinky:
- snižují pravděpodobnost růstu zubního kazu, protože obsahuje přírodní fluorid
- doplňuje tělu minerální látky (selen, hořčík, mangan)
- přirozeně obsahuje kofein, v menší míře než káva, ale šetrněji se rozloží do působí na více hodin
- méně kvalitní výluhy (třetí, čtvrtý, záleží na kvalitě čajů - dva až tři výluhy jsou stále skvělé) můžete použít na opláchnutí vlasů, které budou silnější a pružnější, ozdraví i pokožku hlavy se sklony k šupinatění nebo maštění
- třísloviny obsažené v čaji zpomalují stárnutí buněk, budete vypadat mladší (a klidně si vyluhovaný čaj použijte jako pleťovou masku)
JARNÍ BOMBA: Co vás může s jarem zajímat?
Zelené čaje mají silnější antioxidační schopnosti, snáze tedy redukují následky stresu jak na fyzickém těle, tak na duši. Tělo se snadněji vyrovná se zátěží.
Zelené čaje zefektivňují metabolismus tuků, takže když se budete dostatečně hýbat, půjde vám hubnutí snadněji.
Zelené čaje obsahují pro nás nyní velmi důležitou kombinaci vitamínů K a D.
Zelený čaj zvyšuje obranyschopnost organismu a posiluje imunitu.
Chcete využít síly zeleného čaje? Nemusíte se omezovat jen s čistě zelenými čaji (a jejich ochucenými, ovoněnými variantami), ale skvělou službu udělají také jiné typy čajů, které v sobě snoubí chuť novinek, snadnost přípravy a všechny plné výhody zelených čajů:
Bílý čaj: Je jemnější než zelený a říká se o něm, že má silnější antioxidační účinky
Matcha čaj: Zelený prášek je koncentrovaná síla, povzbuzuje a je ideální "zelenou potravinou". Před sklizní se lístky pro matcha čaj zastíní na čtyři týdny, na což reagují zvýšenou tvorbou chlorophylu. Připravit ho můžete speciálním bambusovým našlehávačem, nebo v mixéru zastudena. Přidat do smoothie, koktejlů nebo kaší.
TIP: Zelené čaje se připravují s vodou nižší teploty, takže skvěle užijete rychlovarnou konvici s nastavitelnou teplotou.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.