Perfektní a vychytaný recept na kváskový chleba nemusí být vůbec složitý. Našli jsme pro vás a vyzkoušeli recept, který vždycky funguje.
Jak vyrobit domácí kvásek?
Bude to vyžadovat trochu trpělivosti a péče, ale vše si ulehčíme tím, že kvásek budeme skladovat v ledničce.
Smíchejte žitnou mouku a převařenou vodu v pečlivě umyté, vyvařené sklenici. Konzistence směsi by měla být těstíčková, jemná, asi jako těsto na lívance. Vložte do ledničky a počkejte několik dnů, až začne směs tvořit bubliny. Pak přidejte jednu lžíci další žitné mouky a podle potřeby zase trošku převařené vody. A znovu…
Intervaly se různí, někdy kvásek pění po několika dnech, někdy už druhý den.
Lednička pomůže k úspěchu
Některé prameny doporučují pěstovat kvásek při pokojové teplotě, ale to pak vyžaduje téměř neustálé dohled, v lednici se všechny procesy zpomalují a mírní se i riziko častého nezdaru při kváskování – plíseň. Pak musíte svůj kváskový pokus vyhodit.
Za pár týdnů budete mít kvásek, který můžete zkusit použít:
- Nejprve třeba jako přídavek do kynutých buchet z kvasnic
- Do lívanců nebo litých, třených těst
A postupně, třeba za dva měsíce, můžete zkusit chleba.
Kvásek stačí odebrat, do zbytku opět zamíchat trochu vody a mouky a uložit zpět do ledničky.
Jak upéct domácí chléb?
Základní recept:
1 kg mouky, 160 g kvasu, 20 g soli, 1 polévková lžíce drceného nebo mletého kmínu, 700 g vody
Zpracujeme těsto, které necháme vykynout na teplém místě do dvojnásobku objemu. Trvá to v rozmezí 3 – 6 hodin podle počasí a teploty, kvality mouky i kvásku. Mezitím si můžeme připravit báječné pomazánky nebo v pomalých hrncích dušené maso, guláše a zeleninové směsi, ke kváskovému chlebu naprosto ideální.
Pak chleba upečeme v troubě předehřáté na 250 °C společně s pekáčem plným vody, aby v troubě vznikala pára.
Vložíme bochník, pečeme na 250 °C ještě 10 – 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 190 – 200 °C a dopečeme 30 – 40 minut. Krátce před dopečením můžeme chléb potřít vodou, aby se hezky leskl.
TIP: Nebo můžete použít domácí pekárnu PCB 815.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.