Chipsy bez práce? Hranolky jedna dvě? Naprosto skvělé možnosti přináší horkovzdušná fritéza, neboli air fryer všem, kdož milují křupavé opečené bramborové pokrmy. Připravit je nyní můžete téměř bez práce, bez dlouhého postávání u sporáku a hlídání, a hlavně, často i bez tuku.
Tuk není nutný, ale je povolen
V návodech na přípravu pokrmů v horkovzdušné fritéze najdete informaci o tom, že se jídlo připravuje bez tuku. Když ale chcete dodat typičtější chuť, což třeba právě u bramborových pokrmů je často žádoucí, stačí opravdu jídlo jen lehce potřít olejem nebo postříkat olejovým sprejem. Chuť bude parádní a vyhnete se nasátí oleje do samotné brambory.
Mřížky, hranolky, oválky
Oblíbené tvary jak k jídlu, pečenému masu nebo tak na zobání či k různým dipům. Zvolit můžete dva způsoby, oba jsou v podstatě docela rychlé.
Předvařené: Nakrájejte brambory na požadované tvary. Nechte je vařit zhruba 2 – 4 minutky. Ten správný čas poznáte tak, že se z brambor uvolní škrob, voda bude lehce zakalená a brambory, když do nich ťuknete vidličkou, budou na povrchu lehce změklé, uvnitř ale stále tvrdé.
Přendejte je do fritézy a podle návodu pečte (200 °C – 20 – 30 minut), v půlce přípravy promíchejte a překontrolujte, jak jsou měkké.
TIP: Můžete je smíchat s olejem, aby byl křupavější, nebo před dokončením přípravy potřít máslem, olejem.
TIP: Tyto drobné tvary chutnají báječně s úpravou, jež uvádíme na konci článku; obalené v tenké vrstvě škrobové moučky nebo koření.
Syrové: Brambory nakrájejte na požadované tvary a osušte utěrkou. Smíchejte s olejem a nechte ve fritéze při 200 °C asi 35 – 40 minut, v polovině přípravy obraťte.
Tenké chipsy
Tenounké chipsy je nejlepší nakrájet na tenkém struhadle, pečlivě osušit a pak v tenké vrstvě při 200 °C péci ve fritéze. Tady stačí jen pár minutek, odhadem tak 10 minut. V polovině přípravy můžete obrátit.
Zapékané bramborové pokrmy
Perfektní jsou zapékané bramborové pokrmy s bešamelem, smetanou nebo rostlinnými krémy. Příprava se nijak neliší od přípravy v troubě, použijte zapékací košíčky nebo nádoby a fritézu nastavte na 180 °C na zhruba 40 minut.
Americké brambory a krustička
Velké kusy brambor ve stylu amerických brambor můžete předvařit, příprava bude zhruba o deset minut rychlejší. Ideální je potřít je olejem, kořením, nebo krustičkou ze škrobu a soli. Tak malá vychytávka, ale ve výsledku udělá křupavou rozkoš na povrchu.
TIP: Použít můžete ve všech případech i předsmažené polotovary, vylepšit je můžete právě kořením nebo ke konci přípravy posypat sýrem. Postupujte pak dle návodu (pokud není přímo návod na horkovzdušnou fritézu, řiďte se orientačně návodem na přípravu v klasické troubě).
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.