Horkovzdušná fritéza umí připravit maso rychle, zdravě a křupavě. Slibujeme, že na tuk si už ani nevzpomenete a air fryer, jak se také tato úžasná věc nazývá, si zamilujete. Zejména, pokud máte rádi opečenou kůžičku, ať už u drůbeže nebo vepřového, budete nadšeni. Navíc je příprava rychlá, tepelně nezatěžuje okolí, například v létě toto velmi oceníte, že si troubou nevyhřejte celý byt…
Výhodou velmi uzavřeného malého vyhřívaného prostoru také to, že pachové stopy jsou opravdu minimální, kdo tedy nemá rád "vůni po celém bytě", ten bude také nadšen.
Většina modelů má navíc časovač, takže nehrozí zapomenutí jídla v troubě, některé modely také přednastavení času.
Co všechno lze připravit v horkovzdušné fritéze? Dnes se podíváme zejména na přípravu masa od A do Z.
Drůbeží maso (ideální na prsa, s kůží i bez, stehýnka, křidýlka, obalené řízečky) - křupavé, uvnitř šťavnaté
Hovězí maso (steak, hamburgery) - zachovají si šťavnatost, byť to chce cvik na odhadnutí míry propečení
Vepřové maso (řízky, plátky, medailonky, kořeněné kousky, bůček, ale i škvarečky a výpečky) - velmi rychlá příprava oproti pečení
Ryby (filé, losos, celé ryby, krevety, mořské plody) - rychlá příprava a zachování šťávy
Maso je před přípravou dobré ochutit tak, jak máte rádi, protože v průběhu přípravy už půjde všechno samo a v podstatě velmi rychle bez vašeho dohledu. Ideální jsou tedy různé marinády, sojové omáčky, kořenící směsi. V průběh pečení můžete přidat máslo, například jím potřít povrch masa nebo křupavou kůžičku pár minut před dokončením.
Horkovzdušná fritéza skvěle udržuje šťavnatost masa, takže máte-li opravdu dobré maso, je to ideální příležitost připravit si ho jen tak, přírodně, se solí a máslem. Měkkosti masa se nic nevyrovná.
U některých receptů je vhodné fritézu pár minut předehřát, maso se pak po vložení do košíčku air fryeru pěkně stáhne.
Doba přípravy
Může se lehce lišit podle výrobce, ale obecně platí:
Kuřecí prsa 180 °C – 15 – 20 minut
Kuřecí kousky, stehna 180°C 20 – 25minut
Hovězí steak 200 °C 10 – 15m inut, v polovině otočte, případně čas z kraťte, chcete-li ho mít méně propečený.
Hamburgery 200 °C 10 -12 minut, v polovině otočit
Vepřové kousky 180 °C 12 – 15 minut, v polovině otočit
Ryby a mořské plody 180 °C 15 - 20 minut, v polovině otočit nebo protřást
Horkovzdušná fritéza prohřívá ze všech stran, přesto je vhodné čas od času maso zkontrolovat, případně otočit i vícekrát, než je uvedeno v základním návodu. Hlavní horké vlny jdou na maso z horní části přístroje, kde jsou topná tělesa.
Pod sítkem, ve kterém se maso připravuje, se pak shromažďuje šťáva, tak ji nezapomeňte zužitkovat.
A co mimo tento základ air fryer skvěle připraví?
Mletá masa: sekanou, karbanátky, různé masové kuličky nebo válečky.
Masové kousky, maso zapečené ve šťávě, masové koláčky: to vše můžete upéct ve formách, silikonových muffinových formách nebo v košíčcích z pečicího papíru. Nebo vrstvená jídla, zapékaná masová jídla i s přílohou. Horkovzdušné fritézy najdete i v modelech s dvěma komorami, jako například horkovzdušná fritéza GOURMET, takže můžete i tady připravovat maso i přílohu.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.